Hållbarhet
Egenproducerad vätgas värmer Mariestads nya förskola
Publicerad: 5 juli 2021, 08:18
”Öppnar en möjlighet för oss att få tillgång till förnybar energi året runt”, säger Harald Bouma, miljösamordnare på det kommunala energibolaget Vänerenergi. Foto: STEFAN SVENSSON
Solcellerna är snart på plats på förskolans tak. Mariestad fortsätter sitt klimatarbete – nu genom att testa hur vätgas kan värma fastigheter. Och med ett försök att inspirera barnen att tänka fossilfritt. ”Den här satsningen är för barnens framtid”, säger Harald Bouma, miljösamordnare.
TT
Torbjörn Tenfält
En tankstation med strategisk placering vid E20 har redan gjort Mariestad till en internationell vätgaspionjär. Nästa steg är Kronoparkens förskola, som med taket fullt av solceller ska tas i bruk i januari nästa år.
– Det här öppnar en möjlighet för oss att få tillgång till förnybar energi året runt, säger Harald Bouma, miljösamordnare på det kommunala energibolaget Vänerenergi.
Förskolan mitt i Mariestad kommer att bli självförsörjande på el och värme. När solen skiner och solcellerna på taket skapar ett överskott kan elen föras över till en elektrolysör, det vill säga en apparat som tillverkar vätgas och syrgas med hjälp av elektrisk energi och vatten.
– Vätgasen lagras under tryck och kan sedan med hjälp av en bränslecell ombildas till el och värme som används när solcellerna inte räcker till, framför allt under vinterhalvåret, säger Harald Bouma.
På sikt hoppas han att överskottet även ska kunna användas som reservkraft för andra delar av kommunen, eller levereras ut på nätet.
Varför just en förskola?
– Tanken är densamma som när vi började avfallssortera i hemmen. Då fick barnen lära sig sortera avfall i förskolan och drev sedan på att föräldrarna skulle göra likadant hemma. Den här satsningen är för barnens framtid, men också ett sätt att få in tänket om vätgas och förnybar energi i samhället.
Hur säker är vätgasen?
– Jag känner mig väldigt trygg med det här systemet. Även om det är en brännbar och explosiv gas går den att hantera på ett mycket säkert sätt. Enligt vår säkerhetskonsult händer väldigt få olyckor i system som är byggda specifikt för vätgas. De olyckor som inträffar sker i system där vätgas uppstår som oönskad biprodukt.
Vätgas som energibärare har en nyckelroll även i planerna på att göra Kinnekullebanan till ett vätgaståg. Tekniken finns men ännu återstår mycket arbete, bland annat att bygga upp en infrastruktur och upphandling av nya tåg. I projektet samarbetar Mariestad med grannkommunerna Gullspång, Götene och Lidköping.
– Det som gör grön vätgas, den vätgas som framställs av förnybara bränslen, så intressant i klimatomställningen är att utsläppen endast består av vattenånga, säger Harald Bouma.
Även kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) ser lokalt producerad vätgas som en betydelsefull del i klimatpusslet.
– En kommun måste våga gå före och tillåta ny teknik, annars klarar vi inte klimatmålen. Och när vi testar nya klimatsmarta lösningar märker vi att de lokala företagen också vill göra det. Än så länge har vi bara sett det lilla av vätgasens potential, säger han.
Mariestad inledde sina klimatsatsningar som en följd av att Electrolux lade ned sin verksamhet i kommunen 2015. Innovativa lösningar blev ett sätt att öka den egna attraktionen och i dag kör 15 av kommunens bilar på vätgas.
– Vårt mål är 25–30 bilar. Då blir det billigare att köra på egen producerad vätgas än på annat bränsle. Solens strålar skickar ingen räkning, säger Johan Abrahamsson.
LÄS MER: Här är kommunerna som är redo för vätgasboomen.
LÄS MER: Fler kommuner som har vätgasprojekt på gång.
Vätgas på taket i Sjöbo
På taket till sin kontorslokal i Sjöbo har kommunägda fastighetsbolaget Sjöbohem monterat solceller kopplade till en vätgasanläggning som producerar vätgas. I sommar kompletteras anläggningen med ett vindkraftverk, och förvaltningschefen Kent Tillberg räknar med att fastigheten ska bli självförsörjande på el.
– Vi får även en viss värme från systemen genom att vi kan dra nytta av värmeförlusten i processen när vätgasen används. I fastighetssammanhang är det här klockrent, säger han.
På längre sikt hoppas Sjöbohem kunna inrätta liknande anläggningar på andra delar av fastighetsbeståndet.
– Med närproducerad el vet du att den är fossilfritt till hundra procent. Du drabbas inte av störningar i nätet och kan dessutom fungera som lokal distributör, säger Kent Tillberg.