onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Efter ”giftig” diskussion – regeringen lämnar lagförslag om strandskydd

Publicerad: 18 mars 2022, 14:56

Regeringen vill luckra upp strandskyddet i glesbygd, förslaget har fått ris och ros. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det ska bli lättare att bygga strandnära i en del svenska kommuner – och svårare i andra. Regeringen är överens med C och MP om hur strandskyddet ska reformeras. Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) hoppas att den ”giftiga” debatten nu är över.

Ämnen i artikeln:

Strandskydd

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Regeringens proposition innebär i korthet att det ska bli enklare att bygga strandnära i lands- och glesbygd samt i små tätorter. Samtidigt ska skyddet skärpas i högexploaterade områden. 

”Strandskyddet har skapat låsningar i svensk politik i många år. Jag är glad att vi nu kan lösa upp knutarna och lägga fram ett riktigt bra förslag tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet”, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Reformeringen av strandskyddet är en infekterad fråga och propositionen kommer efter långvariga förhandlingar. Miljöministern säger till TT att hon räknar med att riksdagen godkänner förslaget och att förändringar träder i kraft 1 juli.

– Jag hoppas att vi med den här konstruktiva och pragmatiska överenskommelsen ska kunna lägga den här mer giftiga diskussionen till handlingarna.

Lagrådet sa i december nej till strandskyddsförslaget, bland annat eftersom det var ”mycket svårt” att överblicka de rättsliga konsekvenserna. Enligt Annika Strandhäll har oklarheterna rättats till, det innebär bland annat att skyddsområdet minskas från 100 till 25 meter vid små insjöar och smala vattendrag.

Dagens Samhälles rundringning förra året visade att kommun- och regionpolitiker är splittrade i frågan. Miljöpartiet i Åre såg reformen som en vinst för partiet. Pär-Gustav Johansson, Moderaternas oppositionsråd i Region Kalmar, var kritisk.

– Det är uppenbart att det här inte kommer att innebära några lättnader för Kalmar län, sa han då.

Flera organisationer – bland annat Naturskyddsföreningen – har kritiserat uppluckringen av strandskyddet och hävdar att det påverkar miljö och klimat negativt.

LÄS MER: Här är kommunerna med högst exploatering av strandyta 

DEBATT: C: Länsstyrelserna har blivit bromsklossar för bostadsbyggande

Nya regler för strandskyddet

Strandskyddsområdet minskas från 100 till 25 meter vid små insjöar upp till 1 hektar och smala vattendrag på högst 2 meter.

Det blir lättare att få dispens eller upphäva det återstående strandskyddet vid sådana vatten, under förutsättning att en zon för fri passage säkerställs. Den fria passagen syftar till att bevara goda möjligheter för friluftslivet och för djur- och växtlivet vid små sjöar och vattendrag.

 

Det lokala inflytandet ökar genom förslagen och det blir enklare att bygga strandnära i gles- och landsbygd och i små tätorter. Lättnader av strandskyddet ska gälla i så kallade strandnära utvecklingsområden.

Strandskyddet förtydligas i områden av särskild betydelse för djur- och växtlivet och förstärks i områden där bebyggelsetrycket är högt eller efterfrågan på mark för fritidshusbebyggelse är mycket stor.

 

Regeringen ska kunna meddela föreskrifter om att strandskydd inte ska gälla vid insjöar eller vattendrag som har anlagts eller restaurerats för vissa syften, bland annat för att genomföra klimatanpassningsåtgärder.

Strandskyddet finns för att säkra allemansrätten längs stränder och för att bevara goda livsvillkor för växt- och djurlivet både i vatten och på land.

Källa: Regeringen

/TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev