måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Digitaliseringskommissionen befäster fördomar om kön

Med sitt förslag om avskrivna studielån för kvinnor befäster Digitaliseringskommissionen normer och fördomar i stället för att bekämpa dem, skriver Aleksandra Boscanin som studerar datateknik och är aktiv i MUF.

Publicerad: 1 december 2015, 17:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tror Digitaliseringskommissionen att kvinnor inte är lika medvetna som män om hur löneläget i branschen ser ut?


Ämnen i artikeln:

JämställdhetItStudenter

I dag lämnade Digitaliseringskommissionen sitt femte delbetänkande till regeringen och IT-minister Mehmet Kaplan. Delbetänkandet innehåller bland annat ett förslag om “incitamentsprogram för att öka könsbalansen på högre IT-utbildningar.”

Mer konkret så handlar förslaget om att personer av det underrepresenterade könet, det vill säga kvinnor, ska få sina studielån avskrivna efter examen. Det är ett förslag som är feltänkt från början till slut.

För det första är det ingen hemlighet att det finns många välbetalda jobb inom IT-branschen. Således bör det inte heller vara brist på ekonomiska incitament som gör att få kvinnor söker sig till den.

Tror Digitaliseringskommissionen att kvinnor inte är lika medvetna som män om hur löneläget i branschen ser ut? Det är svårt att begripa varför de annars vill slösa resurser på att försöka laga något som inte är trasigt. Förslaget är ett typexempel på skadlig politisk mentalitet där mer pengar alltid ses som en lösning oavsett problemets karaktär.

För det andra är det ett förslag som befäster fördomar och realisering av det skulle bidra till ökad polarisering mellan män och kvinnor. Redan i dag, utan den särbehandling som föreslås, finns det fördomar om kvinnor som studerar och arbetar inom IT. Förslaget cementerar bilden av att kvinnor skulle vara sämre än män på teknik och behöva mer hjälp för att lyckas.

Det rimmar även illa med devisen “lika lön för lika arbete”. Nog för att ett studielån inte bör likställas med lön men faktum kvarstår att enbart män enligt förslaget förväntas ta ansvar för uppkomna kostnader och risker under sin utbildning. Dubbelmoralen blir tydlig när man från politiskt håll föreslår ojämställda lån under utbildningen och sedan förväntar sig jämställda löner av näringslivet.

För det tredje räcker det inte att bara fokusera på att få fler kvinnor att söka till IT-utbildningar om man på allvar vill ha en mer jämställd IT-bransch. Det gäller att också fråga sig hur man får dessa att trivas och stanna, först på utbildningen och sedan i branschen. Att bekämpa normer och fördomar som begränsar kvinnor torde vara en viktig del av detta, därför är det beklagligt att kommissionen i stället kommer med förslag som befäster de rådande könsnormerna.

Att könsfördelningen på IT-utbildningar är skev är problematiskt och det är välkommet att det uppmärksammas. Lösningen är dock varken mer särbehandling eller slöseri med skattepengar och därför blir förslaget respektlöst mot skattebetalare i allmänhet och kvinnliga sådana i synnerhet.

LÄS MER: Digitalisering ger högre kvalitet och stora vinster.

Aleksandra Boscanin, studerar datateknik och statsvetenskap samt är aktiv i MUF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetItStudenter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev