Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Det behövs en ny kvinnorörelse i förorten

I världens mest jämställda land finns det grupper av kvinnor som begränsas av män. Vi måste på alla sätt visa att samhället inte tolererar skillnader mellan könen, och för det behövs en ny kvinnorörelse.

Publicerad: 12 april 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Problemet är inte religion utan en kultur som gör att kvinnor i Sverige inte tillåts delta i samhället på grund av sina män, skriver riksdagsledamoten Erik Andersson (M).


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

Sverige toppar listan i jämställdhetsindex och vi ses ofta som en förebild runt om i världen. Vi åker gärna till utlandet för att berätta om hur vårt samhälle är uppbyggt. Efter en tvåhundraårig kamp för jämlikhet mellan könen har vi kommit långt, men vi glömmer att berätta att jämställdheten mellan könen inte gäller alla i Sverige. Det är något som vi inte talar om eller uppmärksammar särskilt mycket. Antingen vill man inte se att det finns ett problem eller så är man rädd för att nämna det.

Sanningen är att vi har svikit kvinnorna i vissa invandrartäta förorter. För de allra flesta av oss är allas lika värde oavsett kön, etniskt ursprung eller religiös tillhörighet en självklarhet. Problemet är inte religion utan en kultur som gör att kvinnor i Sverige inte tillåts delta i samhället på grund av sina män. De får inte gå till en aktivitet eller arbeta för att mannen är orolig att kvinnan kommer att träffa andra män.

Friska personer, som är fullt arbetsföra, får inte delta i samhället för att männen är rädda. Det får vi aldrig acceptera. Det innebär en föråldrad struktur som tvingar kvinnor att gå på ekonomiskt bistånd. Som tvingar andra som går till jobbet att betala till någon som hade kunnat gå till jobbet, men som hindras av kulturella skäl. Det gäller givetvis inte alla men det räcker med att en person förvägras sina fri- och rättigheter för att det ska vara tillräckligt allvarligt.

Vänstergrupper riktar ofta sin udd mot det patriarkala samhället där den vite medelåldermannen är ett problem. De vill se reglering genom tvång i form av kvotering i bolagsstyrelser eller av föräldraledigheten. De lyfter frågor som rör medelklasskvinnan. De glömmer dock att nämna den orättvisa behandlingen av kvinnorna i förorten, deras egna väljare, där de riktigt stora problemen finns. Varför?

I exempelvis ett valdistrikt i Fittja får S, V, MP och FI över 86 procent av rösterna medan Alliansen tillsammans hamnar på knappt 10 procent. Centern och Liberalerna är i princip obefintliga. Det råder en stor dominans för den samlande vänstern. Valdeltagandet är lågt och ligger på 59 procent mot övriga riket om 86 procent.

Antalet personer med ekonomiskt bistånd ligger högt jämfört med andra områden. En självklar reaktion är att bostadssituationen skapar ogynnsamma strukturer. Det är delvis sant men det har inget att göra med vilka värderingar man har om allas lika värde. Vi har tidigare hört om skilda badtider för kvinnor och män vilket är helt fel väg att gå och legitimerar en struktur som vi inte vill ha. Vi har hört rapporter där kvinnor känner sig kontrollerade av sin familj och inte får gå klädda som de vill. Vi ska inte ha det på det sättet i Sverige. Vi måste på alla sätt visa att samhället inte tolererar skillnader mellan könen, vi är alla lika värda och så ska det förbli.

Det behövs en ny kvinnorörelse som uppmärksammar dessa problem och som i sin tur ger kunskaper om vad som gäller i Sverige. Det blir en hård kamp men politiken och det civila samhället måste göra allt för att förhindra att detta fortsätter. Moderaterna har föreslagit utbildningsplikt för nyanlända, vilket är bra men det behövs att en ny kvinnorörelse växer fram förorten. I den kvinnorörelsen borde alla – från höger till vänster – delta. Det är den kvinnorörelsen som verkligen gör skillnad.

Erik Andersson, riksdagsledamot (M) Stockholms län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev