Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Det är vårt välmående och kroppar det handlar om"

I krönikan ”Kopparspiralen är inte roten till allt ont” framför Jona Elings Knutsson sina åsikter, här kommer en annan verklighetsbeskrivning, skriver A M Perzon, doktor i kemisk miljövetenskap och tidigare kopparspiralanvändare.

Publicerad: 26 februari 2018, 12:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det krävs en vetenskaplig studie av kopparspiralen långtidspåverkan hos kvinnor samt att kvinnor informeras om risker med kopparspiral, skriver A M Perzon.

Foto: Florian Blümm, Colourbox


Ämnen i artikeln:

BarnmorskorLäkemedel

REPLIK. Efter en längre period av stress inser du att du mår väldigt dåligt, kanske är någon närstående sjuk. Du gråter varje dag. Du känner en stor oro i kroppen hela tiden. Du har dåligt med energi och har svårt att tänka klart. Du läser redan då i förbifarten att kopparspiral kan ge negativa biverkningar, men avfärdar det snabbt.

Du börjar med antidepressiva läkemedel utan att märka någon effekt. Du läser lite mer om negativa biverkningar av kopparspiral, tänker att det låter orimligt. Du tänker att spiralen är ett så smidigt och pålitligt preventivmedel.

Du börjar med KBT. Du inser att din terapeut är förvånad över hur mycket det går att oroa sig för saker. Du lägger mycket tid och energi på att försöka tänka bort att du mår dåligt.

Du bestämmer dig för att ta ut spiralen, det går ju alltid att sätta in den igen om du skulle ångra dig. Du ringer och bokar en tid och blir ifrågasatt av den barnmorska som bokar in tiden när du nämner dina anledningar att ta ut den. Du tvekar igen.

Du går på det bokade besöket, men vågar inte ens nämna varför för barnmorskan som tar ut spiralen. Det är för jobbigt att bli ifrågasatt.

Du vaknar en morgon någon vecka eller några dagar senare och all oro i kroppen har plötsligt försvunnit. Några veckor senare slutar du med antidepressiva läkemedel. Genom att ta hand om dig själv och kroppen och se till att få i dig de näringsämnen du saknar börjar du en lång väg mot att må helt bra. På vägen försvinner massvis med andra biverkningar såsom trötthet, nedstämdhet, svårighet att tänka, acne i ansiktet, mörka fläckar i ansiktet vid solning, håravfall, ökade blödningar, magsmärta.

Det enda du ångrar är att du satte in en kopparspiral, eller möjligtvis att du inte tog ut den tidigare. Att du lät ett preventivmedel göra ditt liv sämre i så många år av ditt liv.

På Facebook läser du varje dag din egen historia speglad i andra kvinnors vittnesmål och upplevelser. Efter några år är det tusentals vittnesmål.

När flera hundratals vittnesmål når Läkemedelsverket och de startar en utredning tänker du att det äntligen ska bli ändring. Läkemedelsverket väljer att bortse från de vittnesmål som finns och lyssnar främst på läkemedelsbolaget Bayer trots bristen på vetenskapliga studier.

Min önskan till dig Jona är att alla individers vittnesmål och rätt till att fatta välgrundade beslut över sin kropp blir en självklarhet. Det gäller alltifrån rätten till abort och rätten till att bestämma när och vem man vill ha sex med. För att detta ska vara möjligt i just fallet med kopparspiral krävs en vetenskaplig studie av kopparspiralen långtidspåverkan hos kvinnor samt att kvinnor informeras om risker med kopparspiral.

Jag skulle önska att du istället för att lyssna på läkemedelsbolaget Bayer skulle lyssna på den utsatta kvinnan vars välmående och kropp det handlar om. Jag uppskattar verkligen att du engagerar dig i kvinnors rättigheter!

Jag tror inte att det gör någon större skillnad för Bayer om de har dig som allierad i denna strid. Vi däremot skulle uppskatta allt stöd vi kan få. Du är varmt välkommen att kontakta oss för frågor och funderingar och för att få höra varje kvinnas historia. Du vet var du hittar oss, på Facebook…

A M Perzon, doktor i kemisk miljövetenskap och tidigare kopparspiralanvändare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BarnmorskorLäkemedel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev