Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Det är lättare att skylla på M än att åtgärda problemen

I Sverige ska män och kvinnor ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter – lika för alla, skriver Jessica Polfjärd, jämställdhetspolitisk talesperson (M) i en replik till S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

Publicerad: 21 maj 2018, 08:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetVälfärdSocialdemokraternaModeraterna

Replik. Moderaterna är Sveriges främsta arbetarparti och har en rad förslag för att förbättra jämställdheten och arbetsmarknaden. Strävsamhet och arbete ska alltid löna sig och fler måste få chansen till ett jobb. Det är därför som vi bland annat vill sänka skatten på arbete, med tonvikt på låga inkomster. Ett arbete ökar kvinnors ekonomiska självständighet och deras makt och möjligheter att forma samhället samt sina egna liv.

Sverige har goda möjligheter att fortsätta vara ett bra land att leva i men då gäller det att vi tar tag i de problem som finns och växer fram. Det behövs nya vägar till arbete för nyanlända i form av lärlingsanställningar som både kan ge nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen bättre chanser till egenförsörjning. Ett arbete är alltid bättre än bidragsberoende och en välfungerande integration behövs för att stärka jämställdheten. I Sverige ska män och kvinnor ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter – lika för alla.

Att kvinnors utsatthet för sexualbrott har ökat kraftigt de senaste åren är alarmerande. Politiken kan visa vägen genom lagstiftning och tydligt markera hur allvarligt vi ser på sexuella övergrepp. Moderaterna har lagt fram ett brett åtgärdsprogram med förslag på skärpt lagstiftning och förbättringar av rättsväsendets hantering av sexualbrott. Bland annat föreslår vi en skärpning av straffen för våldtäkt och att skadestånden för de som utsätts för sexualbrott ska höjas. #Metoo belyser vikten av individens egen vilja och att personlig integritet ska respekteras. Ett nej är ett nej och förstår man inte det ska rättsväsendet vara redo att slussa dem till fängelset.

Samtidigt har polisens resurser inte varit tillräckliga för att hantera sexualbrotten. Grova sexualbrott har lagts på hög. Att vi i ett land med ett av världens högsta skattetryck inte förmår att utreda grova sexualbrott skyndsamt är skamligt.

Moderaterna vill att det ska finnas 10000 fler anställda inom svensk polis till 2024 och deras löner måste höjas. Det krävs en ny brottsrubricering i form av grovt sexuellt ofredande. Brottet ska kunna leda till nio månaders fängelse och utvisning för den som inte är svensk medborgare. Det är inte mer än rätt för den som utsätter någon annan för sådana oacceptabla handlingar. Dessutom ska det i varje polisregion inrättas särskilda grupper som är specialiserade på sexualbrott.

Under Alliansens år i regeringsställning ökade skatteintäkterna något som gjorde att vi kunde satsa på både välfärden och förbättrad jämställdhet trots den värsta globala finanskrisen sedan 1930-talet. Det möjliggjorde att Sverige kunde stå starkt medan stora delar av Europa fick skära ned.

Socialdemokraterna pratar gärna om vad som är fel med Moderaternas politik, men problemen ni tar upp finns finns här och nu under ert styre.

Jessica Polfjärd, jämställdhetspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev