fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Dags att spräcka glastaken i Sveriges kommuner

I går söndag var det val. Dagen efter, nu i dag måndag, startar arbetet med att tillsätta personer till de tyngre politiska förtroendeuppdragen. Det är nu som vi har chansen att bryta mansdominansen och placera partiernas kompetenta kvinnor på höga positioner.

Publicerad: 15 september 2014, 03:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LokalpolitikJämlikhetJämställdhetFörtroendevalda

Tillsammans tar vi nu, bortom olika ideologi och åsikter, ställning för en jämställd politisk representation. Vi uppmuntrar våra partikollegor i alla Sveriges kommuner - gruppledare och valberedare - att tillsätta lika många män som kvinnor på de höga politiska positionerna. Jämställd representation handlar om att ge kvinnor och män samma makt att forma samhället och samma möjlighet att delta där besluten fattas. En representativ demokrati fungerar bara när alla väljare representeras, och då inte bara av män.

Vi känner väl till hur makten undanhålls kvinnor av det numera kända glastaket. I Solna stad, där vi är verksamma, är vi de enda kvinnorna som innehar högre politiska positioner.

Solna är en fantastisk stad. Det är en stad som växer för varje dag. Här möts nya och gamla solnabor, människor födda i många olika länder, unga och gamla, kvinnor och män. En mångfald som borde synas hos våra ledande politiska företrädare. I dag är det inte så. I Solna är 85 procent av kommunstyrelsens ledamöter och 64 procent av ledamöterna i fullmäktige män. Dessutom är såväl kommunstyrelsens ordförande, kommunfullmäktiges ordförande, hela kommunstyrelsens arbetsutskott, sex av sju nämndordföranden och samtliga sju kommunalråd män. Solnas befolkning, varav 36 670 invånare är kvinnor, företräds i dag av dessa män.

Tyvärr vet vi att fördelningen av män och kvinnor på politiska uppdrag är lika ojämställt i många andra kommuner i Sverige och det är ett demokratiproblem. Demokrati handlar om att skilda idéer och intressen ska konfronteras med varandra i en fri och öppen debatt. Med en jämställd demokrati representeras hela befolkningen, debatten blir livligare och demokratin mer vital.

I sammanhanget är det också värt att nämna vilka politiska områden som kräver ett extra nytänk. Många är nämligen de kommuner där kvinnor får arbeta med mjuka områden som skol- och socialpolitik medan männen tar hand om ekonomi, statsbyggnad, integration och trafikfrågor samt ledningen för kommunala bolag. Det är djupt olyckligt. Först när män och kvinnor jämställt styr samtliga samhällsområden kan vi tala om en riktigt representativ demokrati.

I grund och botten är det enkelt. Män och kvinnor ska ha samma möjlighet att forma sina liv och vara aktiva samhällsmedborgare. För att lyckas måste vi tvärs över blockgränsen vädra ur våra partikulturer som gynnar män och öppna upp dörrarna för att fler ska kunna delta i politiken. Vi vill att politiken speglar befolkningen oavsett om det handlar om kön, ålder, utländsk bakgrund, sexuell läggning, ursprung, könsöverskridande uttryck eller funktionsnedsättning.

Tiden då män kan prenumerera på de tyngsta uppdragen måste vara över. Som kvinnor och  politiska ledare för Miljöpartiet de gröna och Folkpartiet Liberalerna vägrar vi kompromissa med jämställdheten och demokratin. Och vi uppmuntrar alla partier, och alla lokala partiorganisationer att göra detsamma. Nu är det är dags för handling!

Vi kommer att

1. Uppmuntra våra partiers valberedningar att tillsätta en jämställd representation, lika många kvinnor som män på tunga poster.
2. Verka för att lika många kvinnor och män tillsätts på presidieposterna i facknämnder.
3. Verka för att lika många kvinnor som män tillsätts i de kommunala bolagsstyrelserna.
4. Verkar för att kvinnor och män i alla åldrar ska ges möjlighet att behålla sina uppdrag under hela mandatperioden.
5. Uppmuntra stadens politiska partier att agera för en jämställd könsrepresentation.

Susanne Nordling, gruppledare för Miljöpartiet i Solna

Marianne Damström Gereben, kommunalrådskandidat FP Solna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev