Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

CUF: Självklart står liberaler bakom odlat kött

Det är beklagligt att centerpartister fördömer CUF:s beslut att ställa sig bakom labbodlat kött. Det är driftiga innovatörer och forskare som kommer att lösa klimatkrisen, inte byråkrater eller politiker. För ett teknikoptimistiskt liberalt parti borde det vara självklart att stå bakom det miljövänligare alternativet odlat kött, skriver tre styrelseledamöter i CUF.

Publicerad: 12 maj 2016, 11:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Samtidigt som vi värnar våra bönder får vi inte stå i vägen för teknisk utveckling, djurs välmående och miljön. \


Ämnen i artikeln:

MiljöKlimatEkologisk matDjurskyddJordbruk

Under förbundsstämman i Kungsbacka förra helgen röstade Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) igenom en motion som tydligt ställer sig bakom labbodlat kött (också kallat in vitro-kött).

De olika modellerna är moderna och miljövänliga, de kräver ingen antibiotikaanvändning och de kräver inte att djur skadas eller dödas i processen. Som ett grönt liberalt ungdomsförbund är det självklart att ställa sig positiv till en sådan teknisk utveckling. Att företrädare från Centerpartiets riksdagsgrupp fördömt beslutet i sociala medier är synnerligen beklagligt.

I flera år har människan haft den tekniska möjligheten att odla kött, men det har alltid varit för dyrt. 2013 låg priset på 325 000 dollar för en labbodlad hamburgare. I fjol landade det på cirka 11 dollar, det är runt hundralappen i svenska kronor.

Det som en gång kunde låta som science fiction är nu verklighet som snart når den svenska marknaden.

Det finns egentligen två former av in vitro-kött. Den ena metoden går som nämnt ut på att odla kött på tidigare stamceller. Den andra går ut på att man på partikelnivå sätter ihop köttet med fetter, aminosyror och proteiner. En form av mikroskopiskt hantverk, helt enkelt. Och det släpps på marknaden i år.

Eftersom båda modellerna utesluter boskapsdjur, foder och maskiner som släpper ut skadliga växthusgaser är de extremt förmånliga. Enligt en studie från Oxfords universitet kan odlat kött minska hela 96 procent av köttproduktionens påverkan på miljön.

Det finns inte heller några vetenskapliga belägg för att det skulle vara farligt att konsumera. I stället för att förändra människors konsumtionsmönster kan vi förändra det de konsumerar: köttet.

Detta är framför allt en påminnelse om att det är driftiga innovatörer och forskare som kommer lösa klimatkrisen, inte byråkrater eller politiker. Det odlade köttet är en produkt av den fria marknaden, inte av pappersvändare i Stockholm, Bryssel eller Washington. Redan i år släpps de första produkterna på marknaden, och de kommer snart finnas i Sverige. Det politikerna kan och bör göra är att sätta ramverket för att tekniken ska kunna frodas och växa.

Vi undrar vilket stämmobeslut de centerpartistiska riksdagsledamöterna lutar sig mot när de fördömer CUF:s beslut? Centerpartiet har på sina stämmor aldrig debatterat labbodlat kött, men för ett teknikoptimistiskt liberalt parti borde det vara självklart att inte ställa sig emot det.

Detta är inte ett ställningstagande mot den svenska djurhållningen, vilket tydligt framgår av vårt beslut. Däremot är odlat kött viktigt för att konkurrera ut den problematiska köttproduktionen vi ser i stora delar av världen. Labbodlat kött är mycket bättre för miljön, det skadar inte djuren och det kräver ingen antibiotikaanvändning.

Det är ett viktigt principiellt ställningstagande för Centerpartiets Ungdomsförbund. Samtidigt som vi värnar våra bönder får vi inte stå i vägen för teknisk utveckling, djurs välmående, och miljön.

Olivia Erixon, förbundsstyrelseledamot tillika landsbygdspolitisk talesperson för CUF

Andreas Eriksson, förbundsstyrelseledamot CUF

Frans Sporsén, förbundsstyrelseledamot CUF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev