Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Centerns politik leder inte till ett bättre klimat

Ibland påstår sig Centerpartiet vara ett grönt parti. Men ett parti som gång på gång kämpar emot klimatförslag och som vill skära i klimatbudgeten jobbar inte för ungas framtid – de jobbar för ökade utsläpp, skriver Axel Hallberg, språkrör för Grön Ungdom.

Publicerad: 30 augusti 2018, 12:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: PetraD, Colourbox / Nils Jakobsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KlimatMiljöpartietCenterpartiet

Vad är ett grönt parti? Ett grönt parti måste till att börja göra samhället mer hållbart, snarare än tvärtom. Tyvärr har Centerpartiet tydligt visat att de inte bryr sig om detta enkla  krav. Faktum är att de inte ens är det parti inom Alliansen med bäst klimatpolitik, det priset tar Liberalerna hem enligt Naturskyddsföreningen. Det enda priset Centerpartiet fått för sin “gröna politik” är svenska Greenwash-priset som Jordens vänner delar ut – ett pris som ges till den aktör som i högst utsträckning pratar om att vara grön utan att faktiskt vara det. Grattis Centern!

Centerpartiet har konsekvent motsatt sig den flygskatt som Miljöpartiet drivit igenom. Alliansen hotade till och med att avsätta ministrar när regeringen presenterade flygskatten. I en intervju har Centerns partiledare Annie Lööf kallat skatten för “bakåtsträvande symbolpolitik” trots att de officiella uträkningarna visar att skatten kommer sänka utsläppen avsevärt.

Centern vill att flyget ska bli grönare, med en ökad inblandning av biodrivmedel över tid, men påstår att vi absolut inte kommer behöva flyga mindre. Nej, i deras drömvärld kan vi fortsätta flyga mer och mer och samtidigt släppa ut mindre och mindre. Detta är inte bara ett oskyldigt missförstånd. Det är att aktivt slänga forskningen ett blint öga. Kungliga tekniska högskolan har gjort beräkningar som visar att Sverige utsläpp inte kommer minska med ett gram om vi fortsätter flyga allt mer, oavsett vad vi stoppar i tanken. Vi har heller inte tillräckligt mycket skog för att skapa allt biobränsle som skulle krävas. Vi måste minska flygandet för att klara klimatutmaningen. Punkt slut.

Detta är också bara det senaste av en lång rad misslyckanden för Centerpartiets klimatpolitik. Sanningen är att partiets vänner i Alliansen och Annie Lööfs kärleksfulla relation till bilindustrin har satt upp oövervinneliga hinder för partiets klimatpolitik ända sen regeringen Reinfeldt.

Under sin tid som näringsminister presenterade Lööf ett bonus/malus-system som byggde på en registreringsavgift likt det vi drivit igenom denna mandatperiod. Men när alliansregeringen presenterade sitt färdiga förslag var dock den så kallade registreringsavgiften helt plötsligt borta. Detta efter att bland annat Volvo på möten med Annie Lööf velat skrota avgiften. Tydligare kan det knappast bli.

Varken bilisterna som tankar fossilt eller biljättarnas lobbyister uppskattar att vi höjer priserna på att släppa ut. Men det kan inte stoppa politiken när en omställning trots allt måste ske. För ett grönt parti trumfar klimatnytta alltid fossil-lobbyisternas önskningar.

Vi i Miljöpartiet tar omställningen på allvar. Därför har vi förbättrat kollektiva resealternativ i hela landet, förenklat jordbrukets omställning till förnybart och gjort förnybara drivmedel billigare och mer tillgängliga. Vi har också, i samarbete med landsbygdens tunga industrier, lagt fram en strategi för att göra dessa industrier till de mest hållbara i världen. Det kommer inte bara skydda jobben på landsbygden, utan också göra svensk industri världsledande. Centerns lösning när de satt i regering var i stället att ta på skygglapparna och lämna walk over.

Vill du rösta på ett riktigt grönt parti som vågar driva på den radikala omställning som krävs, oavsett hur högt bilindustrins lobbyister skriker? Rösta då inte på greenwash-partiet Centern, de kommer bara göra dig besviken.

Axel Hallberg, språkrör för Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev