Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Centern: Retorik förbättrar inte miljön och klimatet, MP

I helgen samlas Miljöpartiet till kongress. Vi delar den oro och det engagemang som Miljöpartiet och dess medlemmar har för miljön och klimatet. Men när alla pilar pekar åt fel håll efter fyra år i regeringen är det uppenbart att Miljöpartiet inte har lösningarna, skriver centerpartisterna Kristina Yngwe och Rickard Nordin.

Publicerad: 25 maj 2018, 11:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KlimatMiljöpartietCenterpartiet

Under parollen ”Nu” samlas Miljöpartiet till kongress och det kommer säkert att utställas många gröna löften. Men frågan är varför vi ska tro på MP nu, efter en mandatperiod kantad av försämrade miljöresultat på en rad områden.

Det kan vara värt att komma ihåg att år 2014 lovade Miljöpartiet att det första beslutet man tog skulle vara att stänga Vattenfalls kolgruvor. Man lovade att stoppa byggnationen av Förbifart Stockholm och att lägga ner Bromma flygplats. Så har inte skett – och kanske är det inte så konstigt att partiledningen vill lägga fokus på att nu ska det äntligen hända saker.

För med snart fyra års facit kan vi konstatera att resultaten varit skrala. SCB:s statistik visar att minskningen av klimatutsläpp som vi såg under åren 2006 – 2014 har avstannat. Naturvårdsverkets årliga utvärdering av arbetet med att nå de sexton nationella miljömålen inte för oss närmare målen än vi var 2014. Tvärtom är trenden för flera av dem nu sämre än innan Miljöpartiet tog över på Miljödepartementet.

Det har förvisso skett framsteg under mandatperioden, men många av de reformer som Miljöpartiet lyfter fram som sina flaggskepp är antingen sådant som sattes igång under alliansregeringen så som bonus-malus och kvotplikt för förnybara bränslen, eller resultatet av breda överenskommelser över blockgränsen om energi eller klimatpolitiskt ramverk. För oss är det självklart att hedra och bygga vidare på dessa överenskommelser.

På andra områden, bland annat vad gäller skogen och skydd av hotade arter, blir arvet efter Miljöpartiets framfart att förtroendet för både miljöpolitik och myndigheter försämrats.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin har talat sig varm för globala havsfrågor, en angelägen fråga, men vi ser hur situationen försämras vad gäller övergödningen i Östersjön. Av en utlovad stor reform för cirkulär ekonomi blev det ett förslag som handlar om insamling av förpackningar, inte hur en marknad för återvunna material kan skapas. Skatten på både förnybara drivmedel och solel höjdes, men efter massiv kritik har man tvingats backa.

För Centerpartiet är resultatet för miljön det som räknas, inte hur mycket pengar man gör av med. Satsningar på ny teknik för gröna flygbränslen, höjda miljöskatter som byts mot sänkta skatter på arbete, och skarpa förbud mot engångsartiklar i plast är några exempel på vad Centerpartiet vill genomföra. När Miljöpartiet sponsrar köp av elcyklar, vill vi sänka skatten på investeringar i klimatsmart teknik genom grönt avdrag för bland annat solceller.

Det behövs ett nytt ledarskap för miljöpolitiken som för Sverige framåt. Centerpartiet har visat att vi klarar av att kombinera ekonomisk utveckling och minskade utsläpp. Vi är redo att göra det igen efter valdagen.

Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson i Centerpartiet

Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson i Centerpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev