tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

C tolererar Andersson som ny statsminister

Publicerad: 10 november 2021, 11:25

Centerpartiet släpper fram Magdalena Andersson som statsminister - men gör vänsterledaren det?

Foto: Christine Olsson/TT, Jessica Gow /TT, Fredrik Sandberg/TT

S, MP och C har nått en uppgörelse om strandskyddet. Därmed kommer C att släppa fram Magdalena Andersson som ny statsminister.

Ämnen i artikeln:

StrandskyddHållbart byggandeBostadsbyggandeGlesbygd

Stefan Löfven träffar talmannen vid lunchtid för att lämna in sin avskedsansökan.

Efter att uppgörelsen bekräftats uppgav C-ledaren Annie Lööf att hennes parti kommer att ”tolerera” Magdalena Andersson vid en kommande statsministeromröstning.

Kravet från C var ett mer flexibelt strandskydd och en stärkt privat äganderätt i skogen. Uppgörelsen mellan S, MP och C innehåller båda delar.

På Instagram skriver C-ledaren att ”det kommer att bli enklare att bo och verka i i vara lands- och glesbygder”.

Lööf skriver också att äganderätten för all Sveriges skogsägare stärks ”med fler valmöjligheter att välja skyddsformer och genom att frivillighet alltid ska vara utgångspunkt när skog ska skyddas”.

När det gäller strandskyddet uppger Lööf att uppgörelsen innebär att det nu blir tillåtet att bygga vid små sjöar, vattendrag, anlagda dammar och våtmarker och i särskilda utvecklingsområden som kommuner väljer ut.

”Samtidigt bevarar vi allemansrätten och den fria passagen som finns och vid platser som är högexploaterade och behöver skyddas stärks strandskyddet”, skriver Lööf.

I och med uppgörelsen är det första hindret undanröjt för en ny S-ledd regering med Magdalena Andersson (S) som statsminister ska kunna tillträda om en eller ett par veckor.

Nuvarande statsminister Stefan Löfven ska i dag klockan 12.30 träffa riksdagens talman för att lämna in sin avskedsansökan.

Därefter inleder talmannen Andreas Norlén en process för att en ny statsminister ska kunna utses.

För att Magdalena Andersson ska accepteras som statsminister krävs dock inte bara stöd från S, MP och C, utan också av Vänsterpartiet (V).

Andersson uppgav i lördags att hon ska ta kontakt med de partier hon hoppas kunna få stöd från när hon har fått talmannens uppdrag att sönder stödet för en ny S-ledd regering.

V har krävt förhandlingar och pekat på flera sakpolitiska förslag som man vill se genomförda.

Ett annat problem som Andersson kan behöva lösa inom kort för att kunna tillträda som ny statsminister är att det ännu är oklart om regeringens budget går igenom riksdagen. För att det ska ske krävs aktivt stöd inte bara från regeringspartierna S och MP, utan även C och V.

C-ledaren Annie Lööf uppger att dagens uppgörelse inte innebär att C även har lovat att stödja regeringens budget.

Riksdagens budgetomröstning hålls 24 november.

LÄS MER: Här är kommunerna med högst exploatering av strandyta. 

Peter Wallberg/TT

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Beata Wallsten/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev