fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Budet på Helsingborgs energibolag – 12 miljarder

Publicerad: 6 december 2019, 07:55

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, vill sälja det kommunala energibolaget Öresundskraft. Foto: Sven-Erik Svensson

Helsingborgs stad har kommit ett steg närmare försäljningen av Öresundskraft. En intresserad köpare har lagt ett bud som ger kommunen 12 miljarder kronor. Men först ska invånarna folkomrösta.

Ämnen i artikeln:

ElproduktionEnergiFolkomröstning

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Planerna på att sälja Helsingborgs stads energibolag Öresundskraft har smidits länge. Och nu har moderbolaget i kommunkoncernen accepterat ett bud på 14 miljarder kronor, som efter avdrag för bland annat skulder kommer att ge kommunen en köpeskilling på 12 miljarder kronor.

– En historisk affär, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Köparen uppges vara ”en stabil och långsiktig svensk köpare som förvaltar svenskt pensionskapital”. Mer än så vill kommunen inte avslöja förrän efter folkomröstningen den 12 januari. Först när invånarna sagt sitt kommer kommunfullmäktige att avgöra om det blir någon försäljning.

Säljs Öresundskraft ska större delen av köpeskillingen placeras i en stiftelse vars årliga avkastning ska ge tillskott till vården, skolan och omsorgen. Enligt Helsingborgs Dagblad har Peter Danielsson tidigare kallat detta upplägg ”alla kommuners dröm”.

Men affären har många kritiker. Inte minst de drygt 13 000 kommuninvånare som med sina namnunderskrifter drev fram folkomröstningen om försäljningen. De aktivister som samlat in namnen kallar sin rörelse ”Rädda Öresundskraft” och gick klädda i gula västar då de i juni lämnade över alla namnen till kommunfullmäktiges ordförande Mats Sander (M).

I oktober röstade sex av åtta partier i kommunfullmäktige igenom en folkomröstning. Bara Moderaterna och Liberalerna var emot.

Själva försäljningen stöds av en majoritet bestående av M, C, L, KD och SD medan S, V och MP är emot.

Till kritikerna av en försäljning hör även organisationen Företagarna i Helsingborg. Ett dussin personer som tidigare haft tunga politiska uppdrag, bland dem en tidigare moderat kommunstyrelseordförande, vänder sig också emot affären som de anser är kortsiktig.

Oppositionen anser att kommunen gör sig av med en kassako, eftersom Öresundskraft det senaste decenniet delat ut över 120 miljoner kronor årligen till sin ägare. Argumenten mot en försäljning handlar också om att kommunen förlorar kontrollen över viktig infrastruktur och mister möjligheten att styra bolagets miljösatsningar.

De styrande allianspartierna framhåller å sin sida att framtida vinster från Öresundskraft är osäkra och tror på betydligt högre avkastning från den stiftelse där stora delar av köpeskillingen ska placeras. Minst 250 miljoner kronor per år räknar kommunen med.

Att folkomröstningen om försäljningen ska hållas den 12 januari upprör oppositionen. Den anser att det blir svårt att driva valrörelse och mobilisera väljare under jul-, nyårs- och trettonhelgen.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson tycker däremot att mängden helgdagar ger helsingborgarna gott om tid att sätta sig in i frågan, som varit omdiskuterad och omskriven länge.

Oppositionen har dock fått gehör för sin kritik av hur valsedlarna skulle utformas. Från början var det meningen att de skulle innehålla en text, som bland annat handlade om att utdelningen från stiftelsen väntas bli högre än den tidigare avkastningen från Öresundskraft. ”Oärlig argumentation” kallades det av oppositionsrådet Jan Björklund (S).

Nu blir det ingen text alls utan en rak fråga som helsingborgarna ska svara ja eller nej på.

Men oavsett hur invånarna röstar kan kommunen sälja energibolaget. Politikerna är inte skyldiga att följa folkomröstningens resultat. Sverigedemokraterna har till exempel sagt att de bara kommer att följa folkets vilja om minst 51 procent av de röstberättigade går till valurnorna.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev