fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Boende ska inte betala dubbelt för återvinning

För mycket plast bränns i dag istället för att tas tillvara, och boende i fastigheter med egna miljörum betalar dubbelt för insamling av förpackningar. Därför är regeringens besked om att göra om systemet välkommet.

Publicerad: 7 februari 2017, 09:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är glädjande att miljöministern nu öppnar för ett nytt system för insamling av avfall. Foto: Colourbox/Wikimedia Commons


Ämnen i artikeln:

MiljöAvfallBostäderPlast

Miljöminister Karolina Skog öppnar nu för att göra om systemet för insamling av avfall. Det är ett glädjande besked och vi hoppas nu på ett bättre system där de boende i hyres- och bostadsrätter med egna miljörum inte behöver betala dubbelt för insamlingen av förpackningar.

Skog har meddelat att hon är beredd att i grunden göra om det nuvarande systemet för insamling av avfall. Bakgrunden är bland anat att två tredjedelar av det hushållsavfall som förbränns i själva verket skulle kunna återvinnas, enligt en rapport från branschorganisationen Avfall Sverige. Ett bättre system är något som vi inom Miljöanpassad Avfallshantering i Boendesektorn, MABO, efterlyst under en lång tid. Avfallet behöver sorteras bättre för att minska uttaget av resurser och klimatpåverkan från energiåtervinning genom förbränning, bland annat genom att minska innehållet av plast i det som förbränns.

MABO vill ha ett system med ökat fokus på konsumentnytta, som minskar avfallsmängderna och som på ett mycket bättre sätt än i dag tar tillvara på de värden som finns i avfallet. Utgångspunkten för Miljöministerns fortsatta arbete måste vara att:

• Det ska vara lätt att göra rätt för de boende.

• Det ska löna sig att göra rätt för boende.

• Förpackningar ska märkas för att underlätta sorteringen.

• Avstånden till insamlingsplatser ska vara korta.

• Den avgift alla betalar när man köper en förpackning ska också bekosta insamlingen av förpackningar vid fastighetsnära insamling.

• Producenternas ekonomiska ansvar ska vara tydligt och transparent.

Boende i hyres- och bostadsrätter där källsorteringen sker i miljörum i den egna fastigheten får idag betala dubbelt: dels via den avgift som läggs på alla förpackningar för att bekosta producentansvaret, dels får de ta kostnaden för att få sitt sorterade avfall bortforslat.

Vi ser fram emot att möta miljöminister Karolina Skog och diskutera denna fråga. MABO kan bidra med konstruktiva förslag i det kommande arbetet. Konsumentnytta för alla som bor i hyres- och bostadsrätter går att kombinera med ett bra system för insamling av förpackningar.

Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund

Jennie Wiederholm, energiexpert, Hyresgästföreningen

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert Fastighetsägarna

Karolina Brick, miljöchef, Riksbyggen

Patrizia Finessi, miljöexpert SABO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MiljöAvfallBostäderPlast

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev