fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Avslut i sikte för sopskandalen i Botkyrka

Publicerad: 21 september 2021, 10:18

Under september har ett av sopbergen i Botkyrka återigen brunnit. Nu ska kommunen forsla bort soporna från deponin i Kassmyra som blivit kvar efter att ett avfallsföretag konkursat.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter många turer har nu Botkyrka kommun beslutat att forsla bort en av de stora avfallshögar som blivit kvar efter företaget Think Pinks konkurs. Vem som ska betala är fortfarande oklart.

Ämnen i artikeln:

MiljöAvfall

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Deponierna Kagghamra och Kassmyra i Botkyrka, söder om Stockholm, har blivit ett sorgebarn för kommunen. Avfallshögarna har brunnit, röken har spritts över stora områden, prover har visat att avfallet läcker farliga ämnen och boende i kommunen har kritiserat kommunens senfärdighet med att lösa problemet.

Samtidigt har det rått stora oklarheter kring vem som bär ansvaret: företaget NMT Think Pink som deponerat avfallet, markägaren eller kommunen. Think Pink har gått i konkurs och företagets företrädare är anklagade för miljöbrott. 

Men i går, måndag, tog kommunens krisledningsnämnd beslutet att forsla bort avfallet vid den ena anläggningen, Kassmyra. En utredning som lämnades till kommunen i fredags slår fast att riskerna för miljö och hälsa, om avfallet får ligga kvar medan ansvarsutredning och finansieringslösning pågår, inte är acceptabla.

Tidigare har kommunen bedömt att de tippade massorna tillhör konkursboet och att det kan vara stöld om kommunen tar hand om dem. Men nu bedömer kommunens juridiska ombud att i och med länsstyrelsens beslut under sommaren att aktiviteten utgör olovlig tippning, så räknas verksamheten som avslutad i stället för pågående och andra bestämmelser i miljöbalken går att använda. 

Botkyrka vill dock inte stå för kostnaden utan kommer att kräva pengar från konkursboet och/eller markägaren samt ansöka om stöd från Naturvårdsverket. 

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) kallar gårdagens besked för ett ”enormt viktigt steg”. 

– Jag har länge varit tydlig med att vi i Botkyrka inte kan vänta på långdragna byråkratiska processer och utredda konkursbon. Det nya juridiska läget och dagens beslut betyder att kommunen och staten kan ta bort massorna på felandes bekostnad och utkräva pengarna från de skyldiga, säger hon i ett pressmeddelande. 

Det är inte bara Botkyrka som kämpar med konkursade avfallsföretags sophögar. Urecycle har deponerat mald batterimassa i bland annat Karlskoga och Örebro. NMT Think Pink har även efterlämnat sopberg i Västerås och Laxå. 

LÄS MER: Avfallsbrottslighet kan bli dyrt för kommuner – kostade Laxå 8 miljoner 

LÄS MER: Batteriberg dumpat i Karlskoga: ”Guldgruva för oseriösa” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev