fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Attack mot uranförbud väcker liv i död fråga: ”Dags att sätta ner foten”

Publicerad: 9 september 2022, 14:02

M, KD, L och SD åkte nyligen på en uppmärksammad bussturné tillsammans under parollen ”Ny energi för Sverige”. Samma partier kritiseras för att vilja tillåta uranbrytning. Foto: Anders Wiklund/TT

Det nya högerblocket vill riva upp förbudet mot uranbrytning. Det väcker stark oro i Jämtland. Centerpartiet kräver nu svar på vilka partier som fortfarande är emot en gruva i Storsjöbygden.

Ämnen i artikeln:

EnergipolitikElproduktionEnergiKlimat

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Frågan om uranutvinning i Oviken nära Storsjön var politiskt död i flera år. Nu har den väckts till liv och det oroar Centerpartiet i Jämtland.

Håkan Larsson, ledamot i regionfullmäktige, och Krokoms kommunstyrelseordförande Karin Jonsson säger absolut nej till en gruva. Duon vill nu att de andra partierna i regionen och kommunerna tar samma avstånd. Centerpartisterna är förfärade över angreppet på brytningsförbudet.

– Vi tyckte att det var dags att sätta ner foten och säga vad vi tyckte, säger Håkan Larsson.

Du verkar känna starkt för det här.

– Ja. Vi har jobbat med det här i många herrans år. Alla kommuner kring Storsjön har varit helt eniga om att vi inte vill ha gruvbrytning.

Ändå kräver ni besked från M, KD, L och SD lokalt och regionalt om vad de tycker. 

– De säger ju ingenting. Det är bara Moderaterna i Bergs kommun som har sagt att de fortfarande är emot. De andra är tysta, vi vill att de ska visa att motståndet finns kvar. Men de ligger lågt.

2013 gick Östersund, Berg, Krokom och Åre samman och sa nej till uranbrytning i området. Även regionen var politiskt enig i sitt motstånd. Det fanns en stor oro för att utvinning kunde leda till en miljökatastrof – med utslagna jordbruk och föroreningar i dricksvattentäkten Storsjön.

När regeringen – inte utan kritik – införde förbudet mot uranbrytning 2018 sågs det som en stor seger i de jämtländska kommunerna, säger Håkan Larsson.

– Det kanske finns enstaka personer som tycker att det vore bra med en gruva som ger lite arbetstillfällen men annars är det massivt motstånd.

LÄS MER: Regeringen godkänner kritiserade gruvprojektet i Kallak

Men de fyra partier som vill riva upp förbudet är inte eniga om vad det ska leda till. Det är bara Sverigedemokraterna som har sagt att de vill bryta uran i Sverige. Liberalerna säger sig vara emot både förbudet och gruvor.

Trots att inget parti i Jämtland driver frågan är Håkan Larsson orolig över att det kan ändras beroende på valresultatet.

– Vill man bygga så mycket kärnkraft som de partierna verkar vilja är det kanske naturligt att man vill bryta uran i Sverige. Men vi som inte tror att ny kärnkraft är lösningen på allting ser ingen anledning att ändra på det.

LÄS MER:

SD-toppar om regeringsfrågan: ”Rimligt att vi ska ha ministerposter”

Liberal om bussturnén: ”Ett stycke tidningsanka – ingen större grej”

Svenska uranfyndigheter

Uran används som bränsle i kärnkraftverk. Sverige beräknas ha 0,2 procent av världens urantillgångar, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU). Fyndigheterna finns i alunskiffrar och i urberget. Nedan är områdena med mest uran.

Område, uranhalt (gram per ton)

Närke 150

Östergötland 100

Öland 70

Skåne 50

Billingen 200

Billingen, uranrik del 300

Jämtland, södra Storsjöområdet 245

Källa: SGU

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev