lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Alliansens välfärdsslöseri slår mot kvinnors arbeten

Vår politik bygger på att ett samhälle där människor känner sig trygga skapar kreativa individer som vågar satsa på sina idéer, så att nya företag kan växa och människor kan utvecklas. Alliansens politik har gått ut på att privatisera, sänka skatter och slumpa bort våra gemensamma verksamheter till småsummor. Denna politik har ett pris och de som till stor del har betalat det priset är kvinnor, skriver tre socialdemokratiska kommunalråd.

Publicerad: 13 september 2014, 11:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterA-kassaJämlikhetJämställdhetArbetsmarknad

Vi går till val på en rad reformer för att öka sysselsättningen. Den arbetslöshet som bitit sig fast i Sverige är allvarlig, inte bara för de individer som hålls utanför arbetsmarknaden utan också för vår gemensamma ekonomi. Vi prioriterar en politik för att ge unga och arbetslösa jobb med avtalsenliga löner och möjlighet att göra nytta i välfärden, istället för att lägga pengar på passivitet och skattesänkningar.

Till skillnad från nuvarande regering som tror att otryggheten fungerar som motivation till arbete så tror vi att otrygghet är direkt begränsande. Vår politik bygger på att ett samhälle där människor känner sig trygga skapar kreativa individer som vågar satsa på sina idéer så att nya företag kan växa och människor kan utvecklas.

Alliansens anvarslösa politik har gått ut på att privatisera, sänka skatter och slumpa bort våra gemensamma verksamheter till småsummor. Denna politik har ett pris och de som till stor del har betalat det priset är kvinnor. Sjuktalen bland kvinnor ökar för varje år och forskning visar på samband mellan ökad stress och ohälsa. Det är framförallt kvinnor som går in, täcker upp och utför obetalt omsorgsarbete när välfärden brister. Det är framförallt kvinnor som arbetar i välfärdsyrken där arbetsvillkoren försämrats och pressen ökar. Alliansens välfärdsslöseri har gått ut över kvinnors arbetsmarknad, både för de kvinnor som jobbar inom välfärden och de kvinnors vars karriärmöjligheter begränsas av ökat ansvar och omsorg av familj och släkt.

Många kommuner har drabbats hårt av Alliansens politik som skoningslöst lämnat många människor utan både a-kassa och sjukförsäkring. I en klar majoritet av landets kommuner ökar försörjningsstödet på ett sätt som urholkat kommunens resurser att satsa på till exempel förskola och skola. Välfärdssektorns arbetsmarknad karaktäriseras i dag alltför ofta av deltidsanställningar och otrygga anställningar. Det påverkar inte bara kvinnors hälsa, det gör också att kvinnor får betydligt lägre livsinkomster och pensioner. I Sveriges tre storstäder vill vi samarbeta målinriktat för rätt till heltid utan delade turer och med trygga arbetsvillkor. Med stöd av en socialdemokratisk regering kommer det lättare bli verklighet.

Vi sätter jobben främst. En förutsättning för att uppnå hög sysselsättning är god välfärd och jämställdhet. När män och kvinnor får lika villkor på arbetsmarknaden, när en bra fungerande äldreomsorg gör att kvinnor kan arbeta mer, när ökade utbildningsambitioner gör att arbetsgivare hittar rätt personal – då växer den ekonomiska tillväxten och fler får jobb. Jämställdhetsperspektiv ska finnas överallt där beslut fattas, pengar fördelas och verksamhet genomförs.

Det är självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i hela samhället. Vi är stolta att tillhöra ett parti som sätter jämställdhet högt på agendan. Tillsammans kommer vi arbeta för ett bättre Sverige. För alla.

Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande (S) Göteborgs stad

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S) i Malmö

Karin Wanngård, finansborgarråd (S) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev