Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Alliansen blundar för vår tids stora ödesfråga

I dag hålls debatt i riksdagen om Vattenfalls brunkolsverksamhet. Alla Sveriges partier har ett ansvar för att framtida generationer ska ha en planet att leva på. Miljöpartiet måste självklart ta sitt ansvar och göra allt som någonsin är möjligt för att stoppa en försäljning. Men även andra partier har ett ansvar.

Publicerad: 24 maj 2016, 06:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Försäljningen av kolkraftverken riskerar att leda till utsläpp på över 1,2 miljarder ton koldioxid, skriver representanter för Grön Ungdom. Foto: Kathrin Rößler


Ämnen i artikeln:

MiljöKlimat

För bara några veckor sedan skrev världens ledare på Parisavtalet i FN:s generalförsamling i New York. Avtalet är historiskt. Det är det första globala klimatavtalet någonsin. Sveriges roll i processen för ett globalt klimatavtal har varit central, inte minst som ett klimatpolitiskt föregångsland. Parisavtalet visar på vikten av att länder vågar gå före i den gröna omställningen. Sverige måste fortsätta vara en föregångare genom att driva offensiv klimatpolitik.

I dagsläget planerar det statliga bolaget Vattenfall att sälja sina kolkraftverk till ett tjeckiskt företag. Försäljningen av kraftverken riskerar att leda till utsläpp på över 1,2 miljarder ton koldioxid, eftersom det tjeckiska företaget har planer på att bryta nya kolgruvor. De har själva uttalat att de väntar på en renässans för kolen.

Klimatfrågan får aldrig reduceras till en nationell affärsangelägenhet. Utsläpp bryr sig inte om nationsgränser. Det gör inte heller de klimatförändringar som en passiv klimatpolitik oundvikligen kommer att förvärra. Klimatförändringarna slår inte bara mot djur och natur, utan även mot människors livsöden samt kommande generationers möjlighet att leva på vår planet. Politiken måste våga verka för att förhindra en sådan utveckling. Därför är det av yttersta vikt att kolet stannar i marken.

I dag hålls debatt i riksdagen om Vattenfalls brunkolsverksamhet. Att sälja denna vore ett enormt svek mot både det globala klimatavtalet samt framtida generationer. Miljöpartiet måste självklart ta sitt ansvar och göra allt som någonsin är möjligt för att stoppa en försäljning. Men även andra partier har ett ansvar. Att allianspartierna systematiskt blundar för vår tids stora ödesfråga är inget annat än häpnadsväckande.

För bara två månader sedan utmanade Centerpartiet Miljöpartiet i debatt om miljöpolitiken. Centerpartiet skrev på Expressen debatt att Miljöpartiet trampat snett i klimatpolitiken. Grön Ungdom välkomnar självklart att fler vill ha en seriös klimatdebatt. Men det går inte att säga sig vara en grön röst och samtidigt undvika den absolut största sakpolitiska klimatfrågan som nu hanteras i svensk politik. Ett miljöparti kan inte enbart klaga på andra partiers miljöpolitik. Om Centerpartiet menar allvar med att vara en grön röst måste de agera för att låta kolet ligga i marken. Något annat vore ett svek.

Alla Sveriges partier har ett ansvar för att framtida generationer ska ha en planet att leva på. Grön Ungdom hoppas att fler partier i dagens riksdagsdebatt erkänner frågans betydelse och agerar därefter. En försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet vore inte främst en förlust för Miljöpartiet. Det vore en förlust för Sverige, för klimatet och ytterst för framtida generationer.

Axel Hallberg, klimatpolitisk talesperson Grön Ungdom

Rebecka Forsberg, språkrör Grön Ungdom Göteborg

Fia Tran, språkrör Grön Ungdom Värmland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MiljöKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News