Hållbarhet
Alla politiker och anställda utbildas om våld mot kvinnor
Publicerad: 2 november 2021, 12:17
”Vi vill visa att kommunen tydligt tar ställning” säger Emmabodas folkhälsosamordnare Louise Sandqvist om kampanjen ”#det räcker nu!!”.
Alla fullmäktigeledamöter i Emmaboda har i höst utbildats kring mäns våld mot kvinnor. ”En unik satsning”, säger kommunens folkhälsosamordnare.
I våras fick det dödliga våldet mot kvinnor stor uppmärksamhet efter att flera kvinnor på kort tid mördats av män de haft relationer med. Emmabodas folkhälsosamordnare Louise Sandqvist bildade då en arbetsgrupp som kom fram till att det var dags för en omfattande utbildning av kommunens politiker och anställda.
Fullmäktigeledamöterna var först ut. Vid två tillfällen har de gått igenom en tre timmar lång webbutbildning som Nationellt centrum för kvinnofrid erbjuder.
– Vi är ensamma om att starta med att utbilda ledamöterna i fullmäktige, så det är en unik satsning, säger Louise Sandqvist.
De som deltar i grupp tittar tillsammans på filmerna som ingår i webbutbildningen och diskuterar sedan.
– Kunskaperna är ibland begränsade. Alla vet inte att när det första slaget kommer har en normaliseringsprocess ofta pågått en lång tid. De vet inte heller vad som händer när någon tar kontakt med socialtjänsten eller gör en polisanmälan, säger Louise Sandqvist.
Fler förtroendevalda ska nu utbildas, liksom nyckelpersoner i den kommunala förvaltningen som sedan ska se till att övrig personal också tar del av utbildningen. Målet är att samtliga 900 anställda och alla politiker ska ha utbildats innan året är slut.
Kommunen har även dragit i gång en helt egen kampanj kring våld mot kvinnor, kallad ”#det räcker nu!!”.
– Vi ville visa att kommunen tydligt tar ställning, berättar Louise Sandqvist.
Företag och föreningar i kommunen uppmanas att låta anställda och medlemmar gå webbutbildningen, och de kan även få använda kommunens kampanjslogan och dess logotyp för att visa att de ställer sig bakom kampanjen.
På en särskild hemsida som nås via kommunens sajt finns statistik om antalet anmälda misshandelsfall och våldtäkter, både lokalt och nationellt. Där finns också information om stöd, till exempel vart män kan vända sig om de vill ha hjälp att förändra sitt beteende.
Louise Sandqvist tycker att utbildningen och reaktionerna på kommunens satsning har varit ”inspirerande”.
– Många säger att det varit ögonöppnande. Vi har fått mycket positiva reaktioner.
LÄS OCKSÅ: Märta Stenevi: ”Ett djupt samhällsproblem att pojkar och män fostras att slå”