tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Acceptera inte burkinitvången”

Det är oacceptabelt att föräldrar ska äga rätt att ställa sina barn inför det omöjliga valet av att antingen skyla sin kropp, på ett icke jämställt sätt, eller inte få lära sig simma, skriver Gulan Avci & Frida Svensson (L) i sin slutreplik.

Publicerad: 27 september 2017, 10:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Julia Line/Colorbox


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

SLUTREPLIK Menekse Mermers argumentation visar hur det har börjat formas en acceptans i Sverige för hedersförtryck. Mermer ställer nämligen följande två alternativ mot varandra. Antingen får flickor simma i burkini eller så lär sig flickor inte att simma. Punkt.

Denna hållning vill vi varken hålla med om eller acceptera. Vi accepterar nämligen enbart att barn tillerkänns sin fulla frihet. Nämligen att barn både ska lära sig simma samt göra detta utan att tvingas bära en burkini. I 100 år har vi i Sverige kämpat för jämställdhet mellan könen.

Vi har tålmodigt och metodiskt arbetat för att kvinnor och män ska tillerkännas samma plats i det offentliga rummet. Vi har skapat ett samhälle där män nu delar med sig av de offentliga rummet och kvinnorna tar för givet att de kan vistas där. Ge oss en enda anledning till varför vi ska göra avkall på detta feministiska arv för att ett fåtal individer har en gammalmodig syn på barn, sexualitet och individers frihet.

Vi vänder oss även starkt emot att det görs en viss liknelse av barn som bär burkini och kvinnor som ”väljer” att prostituera sig. Det är en omöjlig jämförelse som dessutom är stötande.

Det är tydligt att Mermer inte läst vår debattartikel. För vi anser nämligen inte att kommuner ska bestämma att barn inte ska få simundervisning. Vi vill ha ett samhälle där skolplikten respekteras såväl som barns mänskliga rättigheter. Därför är det oacceptabelt att föräldrar ska äga rätt att ställa sina barn inför det omöjliga valet av att antingen skyla sin kropp, på ett icke jämställt sätt, eller inte få lära sig simma. Det är väl ändå inte något vi kan acceptera i vårt jämställda land?

Genom att stå upp för dessa barn kämpar vi för att de genom självständighet ska undkomma hedersförtryckets bojor.

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor

Frida Svensson, ordförande Liberala Kvinnor Skåne och ledamot av centralstyrelsen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev