Hur vi hanterar klimatkrisen avgör vår framtid. Frågor om hur kommuner, regioner och leverantörer till sektorn arbetar med miljö, klimat och hållbarhet är prioriterade ämnen för Dagens Samhälle.
Hållbarhet
Det blir ingen guldgruva i Fäboliden i Lycksele kommun. Mark- och miljööverdomstolen nekar bolaget Dragon Mining prövningstillstånd.
Tre kommuner har försökt övertyga domstolen om att ge företaget grönt ljus i hopp om att locka till sig arbetskraft.
Hållbarhet
Kommuner skär ner på elanvändningen för att undvika elavbrott och spara pengar. Det görs med olika strategier och resultat. Höganäs har minskat förbrukningen med 15 procent – Stockholms stad ligger långt efter.
Hållbarhet
En förödande översvämning 2004 blev en väckarklocka för Värnamo kommun. När vattnet i år steg snabbt i Lagan uppstod inte som då samma kris och panik.
Nu följer personalen ett tydligt schema med rutiner och behöver inte springa ner till ån mitt i natten för att få koll på läget: ”Det är bara att öppna datorn, det tar fem sekunder”, säger VA-chefen Antti Vähäkari om hjälpen från Internet of Things, IoT.
Hållbarhet
Tre kommuner vädjar till Mark- och miljööverdomstolen: Ge guldgruvan i Fäboliden prövningstillstånd. Det handlar om arbetstillfällen och miljödriven utveckling, säger Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (KD) till P4 Västerbotten.
Hållbarhet
Nationella samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, är besviken på klimatmötet i Egypten och säker på vem som är årets person, men tycker inte att någon kommun i år har varit exceptionellt bra på hållbarhet.
Hållbarhet
Två rättsprocesser kan helt ändra spelplanen för kommunala vattenbolag. I Ronneby kommer domen om PFAS-kemikalier i dricksvattnet att överklagas. Samtidigt har Uppsala Vatten stämt försvaret på 252 miljoner.
Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm oroas över konsekvenserna och kräver förändringar: ”Vi behöver mycket starkare kemikalielagstiftning och givetvis ett totalförbud mot PFAS.”
Hållbarhet
Hovrätten ändrar tingsrättens dom: Kommunala Ronneby Miljö och Teknik behöver inte betala skadestånd till de 154 personer som stämt dem för skador orsakade av PFAS i dricksvattnet.
Det är inte bevisat att någon har lidit personskada, enligt domen.
– Det finns inga vinnare i detta, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).
Hållbarhet
Regeringen och SD vill återupprätta Sveriges rykte som gruvnation – men vad får det kosta?
I Hudiksvalls kommun försöker bybor och politiker stoppa brytning av vanadin i Bricka. De tre kommunalråden säger bestämt nej. Trots att de vet att metallen behövs för den gröna omställningen.
• DS listar Sveriges mest infekterade gruvstrider
Hållbarhet
Starta gruvor eller skydda vattnet? Konflikten delar just nu flera kommuner. I syfte att utvinna råvaror nödvändiga för den gröna omställningen har en färsk statlig utredning lagt flera kontroversiella förslag.
”Jag tycker inte man ska sänka kraven”, säger kommunalråd.
Hållbarhet
Aktivister som limmar fast sig på motorvägen och döms för sabotage. Plötsligt är Sveriges brutalt ödelagda våtmarker i fokus.
Hur påverkas biologisk mångfald, ekosystem, natur och turism av det? Och hur kan markerna återställas? DS har tagit reda på hur några kommuner jobbar med restaurering.
• Soptippen blev invånarnas vardagsrum
• Tipset: en buss full med bönder
• ”200 hektar och nästan lika många markägare” – Ljungby löste problemet
Kommunal ekonomi
Det ska bli enklare att bryta innovationskritiska metaller och mineral i Sverige, enligt en statlig utredning. Ett steg i detta är en ”gruvpott” för lokalsamhällen. Kommuner ska kunna få upp till 200 miljoner kronor per år.
Hållbarhet
Vardagsrumsgolv täckta av vatten och människor som tvingades lämna sina hem. De extrema skyfallen i fjol fick enorma effekter – ändå saknar Gävle fortfarande, i likhet med över 100 andra kommuner, en samlad handlingsplan för hur samhället ska rustas för ett varmare klimat.
Hållbarhet
Klimatkommunerna är oroliga för hur den nya regeringen kommer att påverka deras arbete. I Tidöavtalet saknas viktiga åtgärder för att minska utsläppen, säger verksamhetsledaren Filippa Borgström: ”Det verkar framför allt vara en satsning på näringslivet.”
Hållbarhet
Tack vare samarbetet med en entreprenör som garanterar lönsam energieffektivisering står Söderhamn väl rustat när elkostnaderna skjuter i höjden.
Så gjorde kommunen för att minska sin miljöpåverkan med 600 000 kilo koldioxid.
Hållbarhet
Striden om skogen i Garphytteklint i Örebro har tagit en udda vändning. Kommunen har gått emot Skogsstyrelsen och stoppat en privatperson från att hugga ner sina träd. Målet är att skapa ett naturreservat. ”Ett rätt unikt beslut”, säger Per Lilja (S).
Hållbarhet
I en ny pilotstudie drar forskare flera lärdomar av hur Agenda 2030-målen bäst uppnås. Alvesta är en av sex kommuner som deltagit. ”Utan förankring i politiken är det svårt att driva frågorna”, säger kommuntoppen Per Ribacke (S).
Hållbarhet
Tydliga styrdokument, långsiktighet och eniga politiker. Det är några faktorer som hjälpt Täby att nå nya höjder i årets Agenda 2030-rankning.
”Får man inte en tydlig politisk agenda vet inte resten av verksamheten vad de ska göra”, säger kommunalrådet Annica Nordgren (C).