söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Utbyggnaden kräver konkurrens på lika villkor

För att underlätta bredbandsutbyggnaden hänvisar regeringen ofta till sådant som ligger inom kommunernas ansvar, till exempel anläggnings- och tillståndsprocesser. Trots dessa tydliga markeringar saknas ännu konkreta besked från SKL på hur man ser på dessa utmaningar.

Publicerad: 23 januari 2017, 08:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vissa kommuner agerar utifrån sina egna och de kommunägda bolagens egenintressen genom att dra ut på tillståndshandläggning, motverka samordning och låta bli att upphandla i konkurrens, skriver debattörerna.


Ämnen i artikeln:

BredbandKommunerBredbandsutbyggnaden

Replik. Utgångspunkten i regeringens nya ambitiösa bredbandsstrategi är att det offentliga på olika sätt ska skapa förutsättningar för en marknadsdriven utbyggnad. En annan utgångspunkt är att ”bredbandsutbyggnaden måste underlättas på flera sätt”. I det sammanhanget hänvisar regeringen i stor grad till sådant som ligger inom kommunernas ansvar som till exempel anläggnings- och tillståndsprocesser, transparens och vikten av att inte stänga parallella nät. Trots dessa tydliga markeringar från regeringen saknas ännu konkreta besked från SKL på hur man ser på dessa utmaningar. Det är olyckligt sett till hur viktiga frågorna är för att regeringens målsättningar ska kunna uppnås.

På många ställen runt om i landet fungerar samverkan mellan de privata aktörerna och kommunen alldeles utmärkt, vilket är en stor anledning till att Sverige haft en så snabb utbyggnadstakt på bredband. Detta vill vi bygga vidare på. Tyvärr agerar dock många kommuner utifrån sina egna och de kommunägda bolagens snäva egenintressen genom att dra ut på tillståndshandläggning, motverka samordning och låta bli att upphandla i konkurrens.

Det finns även exempel på kommuner som helt stänger ute privata aktörer från att investera i kommunen. Vad avser konkreta exempel rekommenderar vi IT & Telekomföretagens rapport ”Kommuner hindrar fri konkurrens”. Vi finns självklart även tillgängliga för att ses och presentera såväl fler konkreta exempel som förslag på åtgärder.

Digitaliseringen av Sverige och regeringens ambitiösa mål för bredbandsutbyggnaden kräver en fortsatt marknadsstyrd utveckling och stora investeringar från privata aktörer. En förutsättning för det är att konkurrensen mellan privata och offentliga aktörer sker på lika villkor.

LÄS ÄVEN: Kommunernas egenintresse hotar bredbandsmålen

OCH SKL:S REPLIK: Privata monopol äger bredbandskunderna

Patrik Hofbauer, vd Telenor Sverige AB

Hélène Barnekow, vd Telia Sverige AB

Anders Nilsson, vd Com Hem

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev