måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Sund konkurrens råder på bredbandsmarknaden

Majoriteten av de kommunalt och regionalt ägda näten på bredbandsmarknaden fungerar alldeles utmärkt ur konkurrenssynpunkt, svarar Ola Norberg på ett inlägg där Jonas Birgersson och Jon Karlung varnar för monopol.

Publicerad: 19 februari 2016, 09:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sedan slutet på 90-talet kommuner och regioner och ett antal privata bolag investerat mycket stora belopp i den moderna fiberinfrastruktur som i dag är bland de ledande i Europa.


Ämnen i artikeln:

BredbandInfrastrukturinvesteringarInternetKommuner

Replik. Jon Karlung och Jonas Birgersson varnar för monopolrisker i det svenska bredbandsnätet (Dagens Samhälle 15 februari). Fysiska nät utgör dessvärre alltid ett de facto monopol, oavsett vem som äger eller har investerat i infrastrukturen.

Den sunda konkurrensen har i dag dock mycket lite att göra med ägarformen.

När Telia avstod från den tidigare så kallade ledningsrätten (det vill säga frigjordes från leveransskyldigheten för fast telefoni) uppstod en helt fri och jungfrulig marknad för dragning av fiberkabel i både rikstäckande stamnät, stadsnät och i bostäder.

Den enda begränsningen var att kommunerna, via sedvanlig tillståndsprövning kunde tillåta eller förbjuda grävarbeten inom sitt geografiska område.

Staten kunde, i analogi med vad som skedde med Banverket och Svenska Kraftnät i samband med Televerkets bolagisering och privatisering under 90-talet, ha valt vägen att lyfta ut det naturliga monopol som det dåvarande kopparnätet utgjorde.

I stället gavs Telia ett stort försprång på distribution av dåtidens ADSL-baserade bredband, men man skapade samtidigt utrymme för nya tjänsteoperatörer i de gamla telestationerna och därigenom förutsättningar för en helt ny och livskraftig ISP-marknad.

Sedan slutet på 90-talet har främst kommuner och regioner, men också ett antal privata bolag investerat mycket stora belopp i den moderna fiberinfrastruktur som i dag är bland de ledande i Europa.

Den snabba utveckling som vi ser i dag innebär att bland andra Telia fortsatt investera mycket stora belopp för att ersätta sitt gamla kopparbaserade riks- och accessnät. Detta i dag i full och öppen konkurrens med kommunala och privata investerare.

I denna extremt kapital- men också kompetenskrävande process finns det ett antal kommunala nätägare som, inom ramen för kommunernas investeringsförmåga, vill tillskynda en snabb utbyggnad av den lokala fibertäckningen.

I många mindre kommuner, utanför storstäderna, är de egna resurserna ofta dessvärre inte tillräckliga för en expansion.

Den absoluta majoriteten av de kommunalt och regionalt ägda näten fungerar i dag alldeles utmärkt ur konkurrenssynpunkt och de nät som förvärvas och byggs ut av riskkapitalister har att anpassa sig till en redan etablerad prisnivå.

Att nu Telia och riskkapitalisterna i full konkurrens investerar och breddar marknaden kommer inte bara att främja Sverige som IT-nation, utan också garantera slutkundernas service och prisnivå.

Ola Norberg, grundare och styrelseledamot av AllTele AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev