lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Skyddade identiteter kan ha röjts vid it-attack

Publicerad: 22 december 2022, 09:16

Foto: Suvad Mrkonjic / Bildbyrån

Personuppgifter kan vara på vift efter cyberattacken mot Mörbylånga och Borgholm den 12 december.
– När det kommer till informationssäkerheten måste vi omvärdera saker och ting, säger Mörbylångas kommundirektör Ann Willsund till Barometern.

Ämnen i artikeln:

ItIt-säkerhet

Mörbylånga tappade tillgången till internet och mejl när servrarna stängdes. Kommunen upptäckte att stora mängder data kopierades från it-systemen.

Uppgifter om personer med skyddad identitet kan ha röjts. Det rör sig om färre än tio personer.

– Vi tog kontakt med alla som vi visste har en skyddad identitet. De har i sin tur fått en individuell kontakt för närmare samtal. Nu får de med skyddad identitet göra en bedömning om vad som är bäst för dem, säger Ann Willsund, kommundirektör i Mörbylånga, till Barometern.

Även Borgholm drabbades. Kommunen skriver på sin sajt att ”analysen av dataintrånget indikerar att all data från våra system, inklusive känsliga personuppgifter” kan vara röjda.

Nedstängningen gjorde att biblioteken bara kunde erbjuda begränsad service. Betygsättningen för grundskolebarnen förlängdes och kommer att skickas hem först i början av vårterminen, uppger kommunen på sin sajt.

Både kommunanställda och leverantörer vid Ölandskommunerna ska få lön och betalt som vanligt. Den första fakturan från det externa konsultbolag som hjälpt till med arbetet efter it-attacken har också trillat in, på totalt 2,4 miljoner kronor.

Mörbylånga uppger att rutinerna ska skärpas. Alla anställda har som ett första steg fått byta sina inloggningsuppgifter. Vem som ligger bakom attacken är oklart. Ann Willsund konstaterar att kommunen är oerhört sårbar för cyberattacker.

– När det kommer till informationssäkerheten måste vi omvärdera saker och ting. Vi har bestämt att extern expertis ska titta över den delen för att ge oss råd om vad vi behöver förstärka. Och rent allmänt måste vi stärka säkerhetskulturen bland våra medarbetare, säger hon till Barometern.

/TT

LÄS MER:

Papper och penna på fullmäktige efter attacken

Säpos varning efter it-attackerna på Öland: ”Hotet är på riktigt”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev