fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Säpos varning efter it-attackerna på Öland: ”Hotet är på riktigt”

Publicerad: 15 december 2022, 15:11

Bild 1/4  Från vänster: Ann Willsund, kommunchef i grannkommunen Mörbylånga, Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen, Jens Odevall, kommunchef i Borgholm.

Konsekvenserna för Borgholm och Mörbylånga är fortfarande kännbara efter måndagens it-attack. Grannkommunerna räknar med att systemen är i gång igen på måndag och konstaterar att något uppenbarligen måste ha brustit i säkerheten. ”Hotet är på riktigt”, varnar Säpos pressekreterare.

Ämnen i artikeln:

It-säkerhetSäkerhetKommunerItSenaste nytt

Axel Lundqvist

redaktion@dagenssamhalle.se


Sent på måndagskvällen uppmärksammades Borgholms och Mörbylånga kommun på Öland om att de var utsatta för ett cyberangrepp. Efter larmet stängde kommunerna självmant ner sina internetuppkopplingar och mejlservrar.

Såvitt nu känt ska attacken ha pågått under en knapp dag innan den upptäcktes och en okänd förövare ska ha kommit åt att kopiera kommundata, uppger kommunchef i Borgholm, Jens Odevall.

– Såvitt vi vet är det inget som är låst eller förstört. Men vi måste självklart gå igenom alla loggfiler för att se om något är smittat, förklarar han.

Har ni blivit kontaktade av någon som påstår sig ha genomfört attacken?
– Nej det har vi inte blivit, om de inte har mejlat till oss för det kan vi inte läsa just nu. 

LÄS MER: It-angrepp på Öland – kommundata kopierad

Prognosen är att kommunernas system ska vara i gång igen på måndag. Dessförinnan kommer man att behöva byta samtliga lösenord som används i kommunen, berättar Ann Willsund, kommunchef i grannkommunen Mörbylånga.

– Efter det ska vi försöka få klarhet i hur det här uppstått och vad vi ska göra för att det inte ska hända igen, säger hon.

Bild 1/2  Jens Odevall, kommunchef i Borgholm.

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

Kommuncheferna uppger att de har genomfört en så kallad säkerhetsskyddsanalys. Borgholm i somras och Mörbylånga så sent som för tre veckor sedan. Bägge konstaterar att något uppenbarligen brustit i säkerheten på it-området eftersom att ett kryphål kunde hittas.

– Vi försöker ligga steget före men det är inte alltid vi lyckas, säger Jens Odevall.

En säkerhetsskyddsanalys ska göras av de verksamheter som bedriver säkerhetskänslig verksamhet eller handhar säkerhetskänslig information – alltså sådan som kan skada Sveriges säkerhet om man utsätts för exempelvis sabotage eller om informationen hamnar i orätta händer, förklarar Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

– Jag har svårt att se att en kommun inte skulle bedriva säkerhetskänslig verksamhet i någon form. Det är verksamheten själv som ska göra sin säkerhetsskyddsanalys och tillsynsmyndigheten som överser säkerhetsskyddsarbetet.

Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen

Huruvida it-attacken mot de öländska kommunerna tyder på att dessa slarvat i sin säkerhetsanalys vill Säpo inte kommentera.

– Men på ett generellt plan kan jag säga: det behöver inte tyda på det. Det finns ingen direkt korrelation mellan en bristande säkerhetsanalys och att man utsatts för en framgångsrik it-attack, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

– Du kan ha gjort en oerhört grundlig säkerhetsskyddsanalys och genomfört oerhört grundliga åtgärder. Men om en antagonist är tillräckligt resursstark och enträgen är det oerhört svårt att skydda sig mot allt, alltid.

Har antalet it-attacker mot kommuner blivit vanligare?
– Jag kan inte svara på det kvantitativt. Vad vi från Säpo sagt under lång tid är att cyberhotet är högst påtagligt mot Sverige. Säkerhetsskyddsarbetet i Sverige måste tas på allvar. Hotet är på riktigt.

Säkerhetspolisen förordar ett ”levande säkerhetsarbete”.

– Hoten och sårbarheten förändras ständigt, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

LÄS MER: Cyberangrepp tvingar Norrköping att förbereda sig för it-stopp

LÄS MER: Expert: Ryssland kan ligga bakom cyberattack

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev