lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Säkerhetstestet lurade var fjärde kommunanställd

Publicerad: 28 december 2022, 15:30

Foto: Annika Byrde

Det kan vara svårt att se vilka mejl som är bluff. Det fick kommunanställda i Södertälje erfara när säkerhetsavdelningen genomförde ett test.

Ämnen i artikeln:

It-säkerhetSenaste nytt

Christina Kennedy

ck@dagenssamhalle.se


Mer än var fjärde kommunanställd gick på den simulerade attacken med så kallat nätfiske, som utfördes av ett testföretag på uppdrag av kommunens säkerhetsavdelning. Mejlet låtsades komma från ekonomavdelningen, men slutledet på mejladressen var felstavat.

– Testet var inte snällt utformat, men det var inte extremt elakt heller. Men det kräver den här extra eftertanken för att inse att det är falskt, säger Johan Wahlström, tillförordnad säkerhetschef på Södertälje kommun till Länstidningen Södertälje.

Tidningen rapporterar att mejlet gick ut till över 900 anställda i oktober, varav 263 klickade på en länk som ledde till en inloggningssida där 70 av mottagarna loggade in med sina användarnamn och lösenord. En utbildning om it-säkerhet väntar nu efter nyår.

Att kommuner utsätts för it-bedrägeriförsök är numera vardagsmat. I mars i år drabbades Övertorneå kommun, då ett mejl som såg ut att komma från kommunens socialchef skickats ut till andra kommuner runt om i Sverige.

Och konsekvenserna vid digitala attacker riskerar bli stora. Kalix kommundirektör blev ansiktet utåt efter en attack som påverkade så många delar av den kommunala verksamheten att allt till slut fick stängas ner och personalen fick jobba med papper och penna.

– Svagaste länken är du och jag, vi som ska in i systemen. Vi med våra svaga lösenord, som glömt stänga av datorn eller svarar på något tokigt mejl och blir inlurade i någonting, sa kommundirektören Maria Henriksson i en större intervju med Dagens Samhälle om erfarenheterna.

Så sent som i början av december tvingades även Norrköpings kommun upp i stabsläge efter en cyberattack och bara någon vecka senare kommunerna i Borgholm och Mörbylånga, där uppgifter om personer med skyddad identitet kan ha röjts.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev