tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Så mycket har hackerattacken kostat Kalix

Publicerad: 14 januari 2022, 13:50

”Uppgraderingar som egentligen skulle tagit uppemot tre år att genomföra har nu gjorts på tre-fyra veckor”, säger kommunchef Maria Henriksson, vid en pressträff. Foto: Øijord, Thomas Winje

Notan för it-attacken i Kalix ligger i nuläget på 2,5 miljoner kronor. Merparten av pengarna har dock använts för investeringar i it-säkerhet som tidigarelagts.

Ämnen i artikeln:

Hackerattacken mot Kalix kommunIt-säkerhetBrottIt

– Uppgraderingar som egentligen skulle tagit uppemot tre år att genomföra har nu gjorts på tre-fyra veckor, säger kommunchef Maria Henriksson, vid en pressträff.

Större delen av kommunens it-system är nu igång igen efter den massiva attacken 15 december.

- Vi har uppe alla primära system. Nu kämpar vi mot klockan, den 17 januari ska vi ha gjort allt som ska göras inför årsbokslutet, det är en utmaning, säger Maria Henriksson.

Attacken innebar kostnader för kommunen till följd av bland annat inhyrda konsulter och försenade fakturor och i nuläget beräknar man alltså att notan ligger på cirka 2,5 miljoner kronor.

Omkring en tredjedel av summan har gått till att återställa systemen, resterande belopp har använts för att uppgradera it-säkerheten. Pengarna är en del av den kommunala budgeten.

– Vi har dels ett väldigt gott resultat från 2021 och investeringsmedel finns det ganska mycket av eftersom vi tyvärr inte hunnit med att göra alla uppgraderingar sedan tidigare, säger Maria Henriksson.

Hackarnas krav på lösesumma kom redan första dagen.

LÄS MER: Så skyddas systemen mot hackare – ”Behöver inte kosta jättemycket”

– Förr oss var det helt självklart, en kommun betalar inte, det är inte en möjlighet. Vi hade också redan kunskap om att det inte är lönt, betalar man så riskerar man att bli villebråd på nytt.

Det är däremot inte klart hur mycket pengar hackarna ville ha i lösesumma.

– Det vet vi inte. Men det som experter har sagt är att för en kommun av vår storlek så hade det kanske handlat om tio-femton miljoner.

Enligt Kenneth Björnfot, stabschef Kalix kommun, har man utsatts för nya angreppsförsök sedan attacken ägde rum.

– De har försökt, men dörrarna har varit stängda, så det har inte gått att ta sig in, säger han på pressträffen.

Den största utmaningen nu är att möjliggöra hemarbete för de kommunanställda som kan utföra sitt arbete på distans. I dagsläget är det bara en handfull nyckelpersoner som kan arbeta hemifrån.

– Det är ett stort problem att vi har den här situationen samtidigt som smittspridningen ökar som mest.

/TT

Fakta: It-attacken i Kalix

Det var under natten mot den 15 december som Kalix kommun utsattes för en it-attack som påverkade all samhällsservice.

Detta innebar bland annat att hemtjänsten och hemsjukvården till en början inte kom åt sina system, däribland medicinlistor och personalscheman. Likt övriga verksamheter i kommunen fick man övergå till att sköta arbetet manuellt.

Attacken ledde även till att kommunen tvingade lägga upp en tillfällig hemsida för att få ut information till medborgare och, inledningsvis, personal.

Angreppet var en så kallad ransomware-attack, alltså ett utpressningsvirus där hackarna låser ett datasystem med krav på lösesumma för att låsa upp det igen. Kommunen säger sig inte ha betalat några pengar till hackarna.

Polisen rubricerar händelsen som grovt dataintrång.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev