söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Regeringen uppmanas ta fram ersättningsmodell för digital vård

Publicerad: 7 april 2022, 07:09

Socialminister Lena Hallengren (S) vill att SKR och regionerna får fortsatt ansvar. Anders W Jonsson (C) vill se en nationell ersättningsmodell för all primärvård. Foto: Christine Olsson/Bildbyrån, TT, Britt Mattsson/Bildbyrån

Oppositionen pressar regeringen att ta fram nya ersättningssystem för primärvården och nätläkarna. Men socialminister Lena Hallengren (S) vill att ansvaret ska ligga kvar hos regionerna och SKR.

Ämnen i artikeln:

NätläkareSenaste nyttLena HallengrenSocialdemokraternaCenterpartietDigital vård

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


På onsdagen röstade riksdagen igenom regeringens primärvårdsreform. Centerpartiet fick gehör för en ändring i regeringens förslag som slår fast att patienter ska vara fria att söka vård hos både digitala och fysiska vårdgivare i andra län utöver den vårdcentral där de är listade. Därmed kan nätläkarbolagens verksamhet fortsätta som i dag. 

Riksdagen röstade också för två tillkännagivanden om ersättningssystemen. I det första uppmanas regeringen att ”ta fram nationella principer för ersättningar och avgifter som bygger på behovsprincipen” för primärvården. I det andra tillkännagivandet uppmanas regeringen att utse en myndighet som ska ta fram förslag till ett separat nationellt ersättningssystem för digital vård. 

Ett tillkännagivande från riksdagen är dock inte juridiskt bindande för regeringen att följa. Socialdemokraterna röstade emot båda förslagen.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till Dagens Samhälle att regeringen vill att frågorna om ersättningssystem i första hand ska lösas av regionerna och SKR, men att regionerna ”bör ta initiativ till en grundläggande översyn av riksavtalet”. Hon vill också att regionerna ska fortsätta arbetet mot mer enhetliga ersättningssystem i primärvården. ”Ger inte det resultat, är jag beredd att titta på ytterligare åtgärder”, skriver Lena Hallengren.

M, KD, L och SD stödde båda förslagen om ersättningssystem medan C röstade emot förslaget om ett separat ersättningssystem för digitala vårdtjänster. Centerpartiet vill i stället se en gemensam modell för både fysisk och digital primärvård. 

– Det är väldigt viktigt att man får ett sammanhållet ersättningssystem. Både patienter och vårdgivare rör sig över hela landet. Vi ser den digitala vården som en del av den nära vården. Vi vill inte dela upp det. Vår uppfattning är att de digitala vårdgivarna ska vara en integrerad del av den svenska sjukvården, säger Anders W Jonsson (C), suppleant i socialutskottet och sjukvårdspolitisk talesperson. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev