Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

”Regeländring främjar utbyggnaden av bredband”

I dag hindrar kommunallagen stadsnäten från att verka utanför de egna kommungränserna. Vi är övertygade om att en regeländring, liknande den som skett för kommunalägda energibolag, skulle främja den fortsatta bredbandsutbyggnaden, skriver Svenska Stadsnätsföreningen i en replik till Telia.

Publicerad: 8 juni 2015, 12:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BredbandItInternetBredbandsklyftan

REPLIK. Anders Tillander, Telia, vi på Svenska Stadsnätsföreningen välkomnar också konkurrens på lika villkor. Vi delar din bild om att det är först då som Sverige kan bli framgångsrikt och konkurrenskraftigt, som du skriver i DS (3/6). 

Som landets största aktör inom IT- och telekombranschen har Telia, sedan startskottet gick för bredbandsutbyggnaden i Sverige, haft en dominerande ställning.

Men tack vare det faktum att svenska kommuner och deras stadsnät tidigt gick in på marknaden skapades en konkurrenssituation som pressade priserna och främjade den fortsatta utbyggnaden. Det är detta som är den ”den svenska modellen”.

Tack vare den är Sverige i dag ett av de länder med störst andel hushåll som har tillgång till en snabb och modern uppkoppling. Dessutom har landets befolkning bland de lägsta kostnaderna för bredband i världen.

Du skriver att även Telia arbetar för att skapa en marknad med konkurrens på lika villkor. Vi räknar därför med att ni stödjer vårt förslag om att undanta de svenska stadsnäten från den så kallade lokaliseringsprincipen. Regeln, som tas upp i kommunallagen, hindrar i dag de svenska stadsnäten från att verka utanför de egna kommungränserna. Vi är övertygade om att en regeländring, liknande den som skett för kommunalägda energibolag, skulle främja den fortsatta bredbandsutbyggnaden och i förlängningen underlätta Sveriges digitaliseringsresa.

När det kommer till din kritik mot de kommuner som håller fast vid ett gammalt och omodernt regelverk för fibernedläggning och markåterställning så delar vi din syn till fullo. Grävkostnader utgör i dag en betydande del av den totala kostnaden för utbyggnad av bredband. Detta har konstaterats både av statliga utredningar och i rapporter framtagna av Bredbandsforum. Men tack vare nya metoder går det i dag att anlägga fiberbredband betydligt mer kostnadseffektivt än tidigare. Dessutom är de nya grävmetoderna ofta mer tidseffektiva och skonsammare för miljön. Detta är en viktig fråga och Svenska Stadsnätsföreningen arbetar med att öka kunskapen om detta ute i landets kommuner.

Du skriver att investeringar, samverkan och en fungerande konkurrens krävs för att Sverige ska behålla och förbättra sin position som digitalt föregångsland. Vi kunde inte ha sagt det bättre själva.

Det är de svenska stadsnäten och marknadens aktörer som tillsammans gjort att Sverige är ett av världens bästa länder på digitalisering. Just därför är det extra viktigt att värna om en sund konkurrens på lika villkor.

Mikael Ek, vd Svenska Stadsnätsföreningen

Karin Ahl, ordförande, Svenska Stadsnätsföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev