Digitalisering
Projekt lär elever om cybersäkerhet och teknik: ”Många råkar ut för övergrepp online”
Publicerad: 26 november 2021, 09:09
”Vi vill fördjupa det teknikintresse som redan finns men också väcka intresse”, säger Judith Maiers, projektledare på Unga forskare, om projektet ”Är du säker?” där skolelever utbildas i trygghet på nätet och inspireras att bli mer teknikintresserade. Foto: Ola Jacobsen, Unga forskare
I alla kommuner utom en har elever utbildats i cybersäkerhet. Nu går projektet ”Är du säker?” vidare med målet att trygghet på nätet och kunskap om digital teknik ska bli en del av alla skolämnen.
Projektet har nått över 200 000 elever i 289 av landets 290 kommuner. Den sista, Munkfors, är på gång att ansluta sig. Genom föreläsningar och utbildningsmaterial har elever från mellanstadiet till gymnasiet fått ta del av grundläggande kunskaper om hur de kan bli tryggare på nätet.
– Vi är ett väldigt digitaliserat land. Men när det gäller cybersäkerhet rankas Sverige inte så högt i olika index. Många, både vuxna och unga, råkar ut för trakasserier, övergrepp och datastöld online. Vi har missat att lära unga hur de kan skaffa sig säkra vanor på nätet, säger Judith Maiers, projektledare på Unga forskare.
Bakom projektet står förutom Unga forskare även datajätten IBM och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som bidrar med finansiering. Ytterligare 15 företag plus Kungliga Tekniska högskolan (KTH) är partner i projektet och tillhandahåller personal som åker ut i skolor och utbildar elever. Under pandemin har föreläsningarna varit digitala.
Syftet är inte bara att öka kunskapen om trygghet på nätet utan även att få eleverna att bli intresserade av digital teknik.
– Det är viktigt för oss på Unga forskare och för hela teknikbranschen. Vi står inför för stora globala utmaningar där en del bara kommer att kunna lösas med avancerad teknik. Vi vill fördjupa det teknikintresse som redan finns. Men också väcka intresse och visa att teknik inte bara är ett skolämne som man kan gilla eller ogilla, utan en del av hela samhället, säger Judith Maiers.
LÄS MER: Sundsvall bygger digital infrastruktur för hela landet.
Det tycks fungera.
– Vi kör utvärderingar efter alla föreläsningar och frågar alltid om elevernas teknikintresse har ökat. Många säger då att de antingen har haft ett intresse som nu bekräftats eller att det har ökat. Många inser att teknik- och cybersäkerhetsbranschen är mycket bredare än de hade tänkt.
Projektet fortsätter nu med att ett material ska tas fram även för lågstadieelever. Målet är också att påverka skolan så att cybersäkerhet och teknikkunskap vävs in i undervisningen på ett annat sätt än i dag.
– Vi vill att det här ska vara en del av alla ämnen i skolan. Vi vill ta det till en högre nivå och prata med kommuner och Skolverket om detta, säger Judith Maiers.