lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Papper och penna på fullmäktige efter attacken

Publicerad: 19 december 2022, 09:22

Foto: Suvad Mrkonjic / Bildbyrån

It-attacken mot Mörbylånga kommun gör att politikerna får återgå till papper, penna och handuppräckning på måndagens kommunfullmäktige, rapporterar Ölandsbladet.

Ämnen i artikeln:

It-säkerhetKrishantering

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


En dryg vecka efter att hackerattackerna upptäcktes kämpar kommunerna Mörbylånga och Borgholm fortfarande med att hantera effekterna.

Mörbylånga släckte självmant sin hemsida och den är fortfarande otillgänglig, en tillfällig version ersätter. Det ställer till problem för politikerna som i dag, måndag, har kommunfullmäktige. Handlingarna finns på e-post som ingen kommer åt.

– Vi utgår från scenariot att vi kommer genomföra det manuellt. Vi vet ju inte om det kommer finnas möjlighet att använda den digitala tekniken på måndag. Det kan bli lite på gammaldags sätt. Det vill säga upprop, vi får använda papper och penna, blir det votering blir det handuppräckning. Det är så vi får göra när den digitala tekniken inte fungerar, sa kommunfullmäktiges ordförande Carina Adolfsson Elgestam (S) till Ölandsbladet i helgen.

Borgholms kommunchef har sagt till Dagens Samhälle att intrånget sannolikt pågått en dag innan det upptäcktes. Mörbylånga skriver på sin tillfälliga sajt att angriparen har kommit åt känsliga uppgifter.

LÄS MER: Så skyddas systemen mot hackare – ”Behöver inte kosta jättemycket”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev