Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Östergötland storsatsar på egen mätning hemma

Publicerad: 14 april 2021, 09:52

”Vi är först med egenmonitorering av flera grupper med olika kroniska sjukdomar”, säger David Ring, utvecklingsledare i Region Östergötland.

TEMA: DIGITAL VÅRD. Patienter med kroniska sjukdomar får hem utrustning som gör att de dagligen kan skicka hälsouppgifter till sin vårdcentral. Region Östergötland är på väg att införa egenmonitorering i stor skala.


Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandAutomatiseringKroniska sjukdomar

För några veckor sedan postade vårdcentralen i Valdemarsvik en förfrågan till 100 patienter som lever med hjärtsvikt. Ville de få bättre koll på sin hälsa och snabbt fångas upp av vården om de skulle vara på väg att bli sämre? Kunde de tänka sig att få hem en internetuppkopplad våg och varje dag logga in i en app som skickar uppgifter till vårdcentralen?

Inom några dagar hade 14 personer nappat.

– Jag blev glatt överraskad av att det var så pass många, säger verksamhetschefen Charlotte Kettle.

När patienterna ställer sig på den blåtandskopplade vågen skickas viktuppgifter direkt in i vårdcentralens system. Stigande vikt kan tyda på att vätska samlas i kroppen när hjärtat sviktar. Med jämna mellanrum svarar patienterna också på frågor om sitt hälsotillstånd. 

Allt skickas automatiskt till vårdcentralen där sjuksköterskorna kan se på en skärm hur patienterna mår. 

Är allt lugnt är skärmen tom, men så fort något värde avviker från det normala dyker en varnande ruta upp. Färgen går från orange till mörkt rött och indikerar hur allvarlig avvikelsen är.

– Vi ställer in larmnivåerna individuellt och med så god marginal att vi tidigt kan upptäcka om patienten är på väg att bli sämre, säger Charlotte Kettle.

Tanken är att en försämring ska kunna hejdas i tid, till exempel genom ändrad medicinering, så att patienten slipper att i panik åka ambulans till en akutmottagning. Sjukhusbesök som aldrig behöver göras är en vinst för både patienterna och sjukvården. 

För några år sedan utvärderade Borgholms hälsocentral effekten av att hjärtsviktspatienterna där monitorerade sig själva. Resultatet var remarkabelt. Antalet sjukhusbesök gick ned till noll under mätperioden och de fysiska besöken hos läkare eller sjuksköterskor ersattes till stor del av digitala besök hos sjuksköterska.

– Vi har varit på studiebesök i Borgholm och haft mycket draghjälp av dem, säger Charlotte Kettle.

Vårdcentralen i Valdemarsvik har i flera år prövat olika sätt att erbjuda digital vård. Läkare har gått rond i hemsjukvården via Skype och personalen har testat olika sorters hårdvara. Ändå är inte alla alltid så pigga på att lära sig ny teknik.

LÄS MER. Kartläggning: Här är regionernas digitala vårdtjänster – störst tillväxt i specialistvården 

– De tycker att de inte har tid. Och tekniken har ju ofta en del barnsjukdomar. Men det är åt det här hållet vi måste gå, så det är inte svårt att motivera medarbetarna, säger Charlotte Kettle.

Näst i tur att få brev från vårdcentralen är 100 patienter med lungsjukdomen KOL, som kommer att erbjudas utrustning som mäter syresättning och automatiskt skickar värdena vidare. 

Region Östergötland ger även patienter med astma, diabetes och högt blodtryck möjlighet att själva kontrollera vissa värden och få sin sjukdom noggrannare övervakad. 

– Vi är först med egenmonitorering av flera grupper med olika kroniska sjukdomar, säger David Ring, utvecklingsledare i Region Östergötland. 

Än har dock inte så många patienter involverats. När leverantören av den tekniska utrustningen hade upphandlats och allt var klappat och klart för att dra i gång hade det blivit våren 2020 och pandemin slog till.

– Vården har varit så enormt belastad att det varit svårt att genomföra ett förändringsarbete. Men på lång sikt är detta väldigt viktigt så nu försöker vi gå fram i den takt vi kan, säger David Ring.

LÄS MER. SKR-chef om nätläkare: Alternativet att bara sluta betala finns inte. 

Målet är att under året få 200 patienter att själva börja mäta viktiga hälsovärden. Då blir det möjligt att utvärdera om de blir tryggare, om sjukdomen hålls i schack, om sjukhusinläggningarna blir färre och hur mycket av vårdpersonalens tid som tas i anspråk. 

Egenmonitorering har nu prövats på flera håll i landet och gett bra resultat. Ändå förekommer det mest i liten skala eller på försök. David Ring tror att det finns flera förklaringar till den långsamma spridningen.

– Vi tar till vara varandras erfarenheter, men olika regioner vill nischa åt olika håll så vi har inte kunnat gå ihop i en större upphandling. Vården är också långsam och konservativ. När vi ska bryta ny mark vill vi inte chansa utan göra rätt från början.

 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev