söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ny sajt ska öka digital tillgänglighet

Publicerad: 2 december 2021, 13:01

”Det är ett stort problem att många människor upplever ett digitalt utanförskap”, säger Lisa Larsson Falk, projektledare för Digin på Post- och telestyrelsen (PTS). Foto: PTS

Kommande lagstiftning ställer tuffare krav på digital tillgänglighet. En ny sajt ska hjälpa kommuner och andra att leva upp till dessa.

Ämnen i artikeln:

TillgänglighetEU-direktivInternet

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Nästa år blir EU:s tillgänglighetsdirektiv svensk lag och ska tillämpas fullt ut från 2025. Det innebär att både privat och offentlig sektor måste klara av hårdare regler för digital tillgänglighet. Därför lanseras nu sajten Digin.nu som ska ge hjälp och stöd. 

– Vi ser att många aktörer, både privata och offentliga, har svårt att orientera sig på det här området. Man behöver stöd i hur man ska uppfylla lagen och och vilka krav som gäller, säger Lisa Larsson Falk, projektledare för Digin på Post- och telestyrelsen (PTS).

Vad behöver offentlig sektor bli bättre på när det gäller digital tillgänglighet?
– Det finns många brister. Användarna stöter på dessa när de ska utföra vanliga ärenden i digital offentlig service eller ta del av information på en webbplats. Det är ett stort problem att många människor upplever ett digitalt utanförskap på grund av detta.

Vad kan de göra för att bli bättre?
– Det kan handla om att man behöver vara duktig på klarspråk, inte använda sig av komplicerade formuleringar som inte är tillgängliga för alla och som inte alla förstår. Man behöver också se till att det är tydliga visuella kontraster på en webbplats och ha sitt innehåll kompatibelt med skärmläsare. Det är bara ett axplock av saker man skulle kunna förbättra. 

Hur hoppas ni att sajten ska användas?
– Vi hoppas att de som använder den får konkret nytta av den, att man kan gå in där och titta hur andra har gjort som kanske har kommit längre. Att man kan se vad man behöver göra enligt lag och hitta olika typer av verktyg, guider, checklistor och inspiration för att arbeta konkret.

Sajten Digin.nu lanseras fredagen den 3 december. Förutom PTS står även Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för digital förvaltning och Myndigheten för tillgängliga medier bakom projektet. 

Läs mer: Här är kommunerna som är bäst på webben

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev