Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ny sajt om digifysiskt arbete

Publicerad: 16 april 2021, 09:49

Daniel Forslund (L), ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet i Region Stockholm, är nöjd med den nya webbplatsen.

Foto: Rickard Kilström / Kontinent

Region Stockholm har lanserat en webbplats som ska inspirera vårdgivare att bli mer ”digifysiska”.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmDigitaliserad vård

Sajten lanserades i februari och bygger på olika vårdverksamheters erfarenheter kring att övergå till att arbeta mer digitalt. Något som blivit mer aktuellt under coronapandemin.

– Senast vi gjorde en undersökning var 2019 och då erbjöd hälften av vårdcentralerna digitala kontaktvägar. Nu jobbar den stora majoriteten digifysiskt, säger Daniel Forslund (L), ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet i Region Stockholm. 

Innehållet på sajten består delvis av intervjuer med verksamhetschefer och personal på bland annat en vårdcentral, en barnmorskemottagning och en ungdomsmottagning. Dessutom finns där information om olika digitala arbetssätt för vårdgivare, exempelvis rörande tidsbokning och chattsamtal.  

– Många vårdgivare har tyckt att det är en bra satsning som möjliggör för dem att lära av varandra. Det har alltid varit ett dilemma hur man kan sprida kunskap kring vad andra gjort bra, som går att ta efter, och att höra om misstag som inte behöver upprepas. Det åtgärdar vi med den här webbplatsen, säger Daniel Forslund. 

Han uppger att regionen, när den skriver avtal med vårdgivare, har börjat ställa som krav att dessa ska erbjuda vissa digitala tjänster. Ett exempel är att det ska finnas digitala kontaktmöjligheter för vårdtagare. 

– Jag tror att digitala arbetssätt kommer att bli en fullständigt integrerad och naturlig del av vården. Till stor del för att både patienter och vårdpersonal själva kommer att kräva det framöver, säger Daniel Forslund. 

 

Jan Ahmadi

Reporter

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev