Digitalisering
Norrtälje digitaliserar rehabiliteringen – ”Enorma vinster”
Publicerad: 6 april 2022, 08:24
Fysioterapeuten Jenny Nord visar sensorerna som patienterna använder för att skicka information om hur träningen går.
Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån
Norrtälje sjukhus har testat digitaliserad träning och rehabilitering för höftopererade. Nu går man vidare med en ännu större grupp: patienter med artros, förslitningar, i höfter och knän. Patienten kopplar upp sig genom att sätta fem sensorer med kardborrband på kroppen.
Utvecklingsarbetet inför digitaliseringen inom fysioterapin ledde Norrtälje sjukhus, som ingår i kommunalförbundet Tiohundra, till Danmark och det digitala träningssystemet Icura som där används i en fjärdedel av kommunerna.
Under 2019 och 2020 bedrevs ett pilotprojekt där 30 patienter deltog. Att de inte blev fler beror på att antalet höftoperationer var färre än vanligt under pandemiåren, förklarar rehabchefen Carina Morén. Hon tycker att pilotprojektet blev mycket lyckat och gör följande sammanfattning i den utvärdering som gjorts tillsammans med it-företaget:
”Det har blivit enorma vinster på alla nivåer: individ, organisation och samhällsnivå. Patienter som bor på öarna kan träna hemma. Det sparar patienternas tid, det sparar samhällsekonomin och det sparar tid för fysioterapeuterna.”
I ett andra steg, nu under våren 2022, är patienter med artros i höft- och knäleder i blickfånget. Artros räknas till de stora folksjukdomarna och var fjärde 45-plussare har artros enligt en svensk studie. Trycket på hälso- och sjukvården är redan stort och växer i takt med att befolkningen åldras.
– Vi har sett att fördelarna med det digitala träningssystemet kan bli ännu större för artrospatienter, de har nytta av att övningarna kan göras på olika nivåer. Tränar de på ett bra sätt känner systemet av det och erbjuder automatiskt förslag på mer utmanande moment, berättar fysioterapeuten Jenny Nord.
Patienter som fått diagnosen artros i höfter eller knäleder erbjuds att delta i den digitala rehabiliteringen när de börjar i en så kallad artrosskola. Liksom många andra sjukvårdshuvudmän bedriver Tiohundra en artrosskola där föreläsningar kombineras med individanpassad träning och pågår i cirka sex veckor.
Genom en smartphone och en app följer patienten de träningsprogram som fysioterapeuten valt ut. Fem sensorer fästs med kardborrband på kroppen och skickar information om hur träningen förlöper. Utförs rörelser fel får patienten återkoppling direkt. Vid regelbundna avstämningar ger fysioterapeuten råd om hur träningen kan förbättras.
Jenny Nord räknar med att tio patienter kan delta i träningen samtidigt, och där kommer arbetsbesparingen in. I stället för att träffa tio patienter under en halvtimme vardera kan det räcka med att avsätta några timmar i veckan för att gå igenom samtligas inrapporterade träningar och göra återkopplingar.
– Vi experimenterar lite med hur många fysiska besök som behövs under en träningsperiod. För många patienter kan det vara en fördel att inte behöva åka till Norrtälje, säger hon.
Byggnadsplåtslagaren och egna företagaren Bo Sjöström, 60 år, har kommit halvvägs med träningen och artrosskolan. Han har artros i fingrarna och i höften.
– Det går ju att jobba, men det är besvärligt att gå upp och ner på taken när man har känningar i höften. Jag är glad att jag kommit i gång med träningen, redan har ömheten minskat och rörelseförmågan ökat, berättar han.
Varje dag spänner han på sig sensorerna och följer träningsprogrammet i smartphonen och appen under cirka en timmes tid. Han tycker att det går bra att utföra de tio utvalda övningarna. Appen säger till om han gör fel: böjer för mycket, för lite eller tappar balansen.
Största fördelen jämfört med vanlig gruppträning är att man kan träna när det passar, anser Bo Sjöström. Han behöver inte heller åka de fyra milen (enkel resa) till en artrosskola i Norrtälje. I appen kan han se hur övningarna ska gå till. Systemet avläser hur ofta och hur man tränar, vilket ökar motivationen.
Några nackdelar jämfört med gruppträning har han ännu inte upptäckt.
Fotnot. Kommunalförbundet Tiohundra är ett samarbete mellan Norrtälje kommun och Region Stockholm.