Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Nonchalant behandling av sydöstra Sverige

Gör om, gör rätt. Låt höghastighetsbanan bli en kunskaps- och tillväxtbana genom sydöstra Sverige. Det handlar bland annat om att säkra vår kompetensförsörjning till de cirka 1 500 IT-företagen som finns i Kalmar och Kronobergs län.

Publicerad: 4 februari 2016, 10:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om höghastighetsbanan blir verklighet i sydost skulle åtta universitet och högskolor mellan Linköping och Malmö knytas samman. \


Ämnen i artikeln:

SverigeförhandlingenHögskolanTågtrafikHöghastighetståg

Måndagens inriktningsbeslut om höghastighetsbanan tycks grunda sig helt och hållet på maximalt kort restid mellan Stockholm och Malmö.

Därmed blir projektet en renodlad angelägenhet för storstäderna – en orimlig nonchalering av de skriande infrastrukturbehoven i sydöstra Sverige.

Lägg höghastighetsbanan där den skapar största möjliga samhällsekonomiska nytta och störst potential för framtiden. Låt den östliga dragningen bli en kunskapsbana som knyter samman åtta universitet och högskolor mellan Linköping och Malmö.

Det gynnar regionens näringsliv som redan i dag har svårt att hitta rätt kompetens inom den snabbväxande digitala branschen, en bransch som omsätter miljarder.

För oss som är verksamma i den är höghastighetsbanans dragning i sydöstra Småland mycket viktig, rent av avgörande för fortsatt tillväxt och spetsforskning.

De cirka 1 500 IT-företagen i Kalmar och Kronobergs län omsätter närmare 40 miljarder kronor och sysselsätter cirka 13 000 personer. En av de stora utmaningarna för att fortsätta växa är bristen på rätt kompetens.

IT-branschens folk är också ett folk som är beredda att resa till ett attraktivt jobb – resandefrekvensen inom den snabbväxande IT- och digitala sektorn är mer än dubbelt så hög som inom tillverkningsindustrin.

Med en större arbetsmarknadsregion ökar tillgången på rätt kompetens och därmed säkras företagens tillväxt och regionens fortsatta attraktionskraft.

Med höghastighetsbanan ökar tillgängligheten för att nå ett jobb i Växjö med 120 procent och 70 procent i Älmhult när restiderna kortas. Inom en timme kan man nå Växjö från Malmö, Lund och Jönköping samt Göteborg (1,45 timmar) och Stockholm (1,5 timmar).

Till detta ska läggas väsentligt kortade restider och ökad tillgänglighet för både företag och arbetspendlare i Kalmar och Karlskrona.

Det vetenskapliga samhället expanderar över hela världen. Snabb kommunikation till en flyghub som Kastrup är nödvändigt för att delta i europeiska projekt och internationella konferenser.

Linnéuniversitetet rekryterar sina forskare och studenter från hela världen. En avgörande faktor i rekryteringen av de skarpaste internationella hjärnorna till regionhuvudstäder som Kalmar och Växjö är att man bekvämt kan resa hem ibland.

Att utbilda och integrera internationella studenter i Sverige är enda sättet att möta det växande behovet av IT-specialister i Linnéregionen, eftersom intresset bland svenska studenter i IT-relaterade ämnen är för lågt för att möta regionala behov.

Nätverket IEC representerar drygt 200 företag och organisationer verksamma i den digitala sektorn samt ett tiotal professorer vid Linnéuniversitetet. Den digitala branschen är den snabbast växande branschen i Kronoberg och Kalmar.

Vår förhoppning är nu att Sveriges riksdag ska säga sitt, sätta ner foten och låta beslutet ta en riktning som inte enbart gynnar våra tre storstadsregioner utan är något som kommer alla invånare i södra Sverige till del.

Det handlar om att säkra vår kompetensförsörjning, utveckla regionen och trygga vår framtid i en expansiv och attraktiv region.

Fredrik Alserin, Business Development Manager Sigma IT Consulting

Niclas Andersson, platschef CGI Kalmar

Thomas Davidsson, näringslivschef Kalmar kommun

Thomas Karlsson, näringslivschef Växjö kommun

Björn Lang, vd/affärsutvecklingschef Visma Spcs AB

Mats Lindblom, vd Meridium

Welf Löwe, professor i datavetenskap och initiativtagare till nätverket IEC, Linnéuniversitetet

Anneli Sjöstedt, vd Electra Gruppen

Jonas Stewén, kontorschef Combitech Växjö

Lars Hornborg, projektledare IEC

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev