torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Myndigheter nobbar videotjänst - ingen avrådan från SKR

Publicerad: 4 augusti 2021, 06:54

Flera myndigheter stoppar användandet av Microsofts tjänst Teams för videomöten. Men Patrik Sundström på SKR säger att det inte finns någon avrådan för kommuner och regioner att använda tjänsten. Foto: Petter Arvidson, Johanna Lundberg

Flera myndigheter väljer bort Microsoft Teams för videomöten av integritetsskäl. Men SKR avråder inte kommuner och regioner från tjänsten.

Ämnen i artikeln:

USAMolntjänsterSKREU

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Ett flertal myndigheter har förbjudit videotjänsten Microsoft Teams, rapporterar SVT. Beslutet innebär att myndigheterna inte använder tjänsten för egna möten men medarbetarna får delta på externa möten i Teams. Bland de myndigheter som valt bort tjänsten finns Arbetsförmedlingen och Skatteverket. 

Anledningen är att datahanteringen i videoverktyget kan strida mot EU:s dataskyddsförordning, GDPR, och Sveriges offentlighets- och sekretesslagstiftning. Detta eftersom personuppgifter om användarna lagras på servrar i USA och vissa amerikanska myndigheter kan begära ut dessa. 

– Det är en risk vi inte kan ta, säger Daniel Melin, strateg på Skatteverket, till SVT. 

Åtta myndigheter har nu gått samman för att hitta alternativa verktyg som är säkra och följer svensk lagstiftning.  

Men från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, finns ingen rekommendation om att kommuner och regioner inte ska använda Microsoft Teams. 

– Vi har inte gått in och granskat och rekommenderat och tagit ställning till specifika tjänster från olika företag. Däremot har vi stöd och vägledningar kring vad det är de behöver ta ställning till när de gör en riskbedömning. Hur de gör för att kartlägga vilken information de ska ha i den här tjänsten för att bedöma om den är laglig, säger Patrik Sundström, Chief Digital Officer på SKR.

Han uppmanar kommuner och regioner att utifrån denna vägledning göra egna bedömningar av vilken videotjänst som är lämplig i olika sammanhang. 

– Det är viktigt att skilja på olika situationer och vad olika tjänster ska användas till. Vissa lösningar ska kanske inte användas för känsliga personuppgifter. Tittar man på hälso- och sjukvården så använder regionerna inga av de här videolösningarna för patientmöten. Då används andra lösningar där inga uppgifter skickas eller lagras någon annanstans, säger Patrik Sundström. 

SKR vill att regeringen arbetar inom EU för att få till en lösning som innebär ett säkert användande av så kallade molntjänster där data lagras externt. 

– Det är en väldigt viktig fråga för hela utvecklingen av offentlig sektor där vi vill se att regeringen tar initiativ både nationellt men också driver frågan hårt inom EU. Så att vi får till en lösning där EU och USA hittar ett sätt att komma överens så att personuppgifter kan hanteras på ett säkert sätt med integriteten bibehållen, säger Patrik Sundström. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev