måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Miljoner till AI i socialtjänsten

Publicerad: 29 augusti 2023, 09:37

Nu ska kommunerna utbildas i hur AI kan användas i socialtjänsten.

Foto: Mostphotos

Tre myndigheter ska utbilda kommunerna i hur de kan använda AI i socialtjänsten. Målet är bland annat att förenkla informationsutbyte.

Ämnen i artikeln:

Artificiell intelligens

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det är regeringen som ger Digg, E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att utbilda kommunerna kring AI i socialtjänsten. Totalt får de tre myndigheterna 3 miljoner kronor för uppdraget som ska redovisas senast den 23 januari 2024.

I uppdraget skriver regeringen att myndigheterna ska ”erbjuda kompetenshöjande insatser till kommuner som stöd i hur de på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt kan använda AI inom socialtjänsten”. Det ingår också att sprida erfarenheter och exempel på hur kommunerna använder AI i socialtjänsten i dag.

Regeringen uppmanar myndigheterna att utgå ifrån de befintliga lösningar som finns för att förenkla informationsutbyte och enhetlighet i socialtjänstens verksamheter.

Kompetensutvecklingen för medarbetarna i socialtjänsten ska bland annat fokusera på de förutsättningar som krävs för att använda AI i praktiken med hänsyn till skyddet av den personliga integriteten.

LÄS MER: Så ska kommunerna få hjälp att komma igång med AI

LÄS MER: Pusselbitarna som krävs för att lyckas med AI

LÄS MER: Experterna: Se upp för farorna med AI

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev