Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Lista: Kommunerna som är bäst på sociala medier

Publicerad: 6 augusti 2021, 06:50

Jonas Florén har kartlagt och rankat kommunernas aktivitet på sociala medier.

Foto: Mostphotos, Landskrona stad

Helsingborg är bäst i landet på sociala medier. I alla fall sett till volym. Det konstaterar Jonas Florén som har kartlagt kommunernas aktivitet på fem sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Sociala medierKommuner

Till vardags jobbar Jonas Florén som digitaliserings och IT-chef på Landskrona stad. Men på sin fritid har han under sommaren ägnat sig åt att kartlägga antalet följare som Sveriges kommuner har på sina konton på sociala medier. 

– Det tog ett antal kvällar att göra det här, konstaterar han. 

Det är andra året i rad som han har gått igenom kommunernas följare på sociala medier. Förra året kartlade han tre plattformar. I år har han utökad till fem: Facebook, Instagram, Twitter, Youtube och Linked in. 

– Det är rätt intressant vilka sociala medier kommunerna satsar på. Det är väldigt olika i olika kommuner. Där ser jag inget tydligt mönster. Facebook är ganska självklart för de flesta. Annars tror jag att det handlar lite om intresse hos kommunikatörerna i kommunerna, säger Jonas Florén. 

Vilka sociala medier är bäst att satsa på?
– I och med att förutsättningarna skiljer sig så mycket för kommunerna så tror jag att man ska göra en egen analys av det och bestämma vilka man ska satsa på. Jag tror inte att det går att säga generellt att det är samma i alla kommuner. 

Med hjälp av den data han samlat in har han gjort en tio i topp lista över vilka kommuner som är bäst på sociala medier. Han konstaterar att det inte är förvånande att storstadskommunerna placerar sig högt. Men på förstaplatsen hamnar ingen av de tre storstäderna utan i stället Helsingborg. Rankingen baserar sig på ett stort antal listor, både totalt antal följare, antal följare sett till invånarantal och olika kategorier av kommuner enligt den indelning som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, gjort.

– Helsingborg är jätteduktiga på sin kommunikation. Det är bara att lyfta på hatten och vara imponerade av jobbet de gör. De skapar intressant innehåll för sina följare och sina kommuninvånare. 

Samtidigt betonar han att den ranking han gjort enbart baserar sig på antal följare och att han inte kan säga något om kvalitén på innehållet utifrån hur mycket följarna interagerar med kommunernas konton på sociala medier. Jonas Florén tycker ändå att det är relevant att mäta antalet följare eftersom det enligt honom visar hur väl kommunerna lyckats nå ut med sin närvaro på sociala medier. 

Hans egen kommun Landskrona hamnar i topp i kategorin ”pendlingskommun nära större stad” när det gäller totalt antal följare på sociala medier. 

– Jag såg det här mycket som inspiration till vår kommunikationsavdelning för att se hur de ligger till, säger Jonas Florén. 

Varför är kommunernas närvaro på sociala medier viktig?
– Det är det lättaste sättet att ha en dialog med medborgarna. Att medborgarna ser vad som händer. Det är inte så naturligt för medborgarna att gå in på en kommuns hemsida om man inte verkligen har något specifikt ärende. Då är det mycket lättare att följa med i sociala medier. 

Bäst på sociala medier totalt enligt Jonas Floréns ranking

1 Helsingborg

2 Stockholm

3 Malmö

4 Göteborg

5 Uppsala

6 Örebro

7 Malung-Sälen

8 Karlstad

9 Höganäs

10 Sotenäs

 

Sammanvägning av alla topplistor över antal följare

Flest följare på Facebook sett till antal invånare

1 Malung-Sälen 

2 Arjeplog 

3 Övertorneå 

Flest följare på Instagram sett till antal invånare

1 Ockelbo 

2 Munkfors 

3 Sotenäs 

Flest följare på Twitter sett till antal invånare

1 Storfors 

2 Stockholm 

3 Nordmaling 

Flest följare på Youtube sett till antal invånare

1 Övertorneå 

2 Kalix 

3 Grästorp 

Flest följare på Linked in sett till antal invånare

1 Helsingborg 

2 Landskrona 

3 Mölndal 

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Sociala medierKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev