måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Kungsbacka anmäler brister i känsligt system för individärenden

Publicerad: 29 oktober 2021, 08:51

Kungsbacka kommun har gjort en lex Sarah-anmälan. Den ska nu utredas av Ivo.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kungsbacka kommuns verksamhetssystem för känslig information i individärenden har brister. Nu lex Sarah-anmäler kommunen det inträffade.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenRobotisering

Tre av kommunens förvaltningar använder verksamhetssystemet Combine för känslig information i individärenden. I september upptäcktes att det fanns brister i systemet när det gäller den interna hanteringen och att en funktion för personuppgifter bör förbättras.

Enligt ett pressmeddelande från Kungsbacka kommun innebär bristen: ”en risk som kan bli allvarlig eftersom socialtjänsten är skyldig att hantera och förvara uppgifter om personliga förhållanden så att obehöriga inte får tillgång till dem”. I nuläget känner Kungsbacka kommun dock inte till att någon individ har drabbats av bristerna.

Kommunen har genomfört de säkerhetsåtgärder som förvaltningarna kan genomföra. Trots detta finns risken kvar, om än i mindre omfattning. Förvaltningarna har startat en dialog med systemleverantören för att rätta till den kvarstående bristen i systemet.

De förvaltningar som använt systemet är: Individ & familjeomsorg, Vård- & omsorg och Gymnasium & arbetsmarknad.

Kungsbacka kommun har gjort en lex Sarah-anmälan eftersom socialtjänsten är skyldig att rapportera varje missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande som sker i verksamheten. Anmälan ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Jan Samuelsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev