Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Kraftigt försenade vårdsystem i VGR och Skåne

Publicerad: 4 april 2022, 08:11

Ragnar Lindblad i VGR och Harald Roos i Region Skåne kan inte säga när regionernas nya vårdinformationsmiljöer kommer vara redo att införas.

Foto: Västra Götalandsregionen, Emil Langvad/Bildbyrån, Region Skåne

Införandet av Skånes och Västra Götalands nya system för vårdinformation fortsätter att dröja. Tuffa förhandlingar pågår med den amerikanska leverantören Cerner.

Ämnen i artikeln:

Digital vårdVästra GötalandsregionenRegion SkåneSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


I Västra Götaland har regiondirektör Ann-Sofi Lodin tidigare krävt att den amerikanska leverantören Cerner ska betala tillbaka en halv miljard kronor om de inte löser de problem som uppstått kring införandet av Framtidens vårdinformationsmiljö. 

Regionens programägare Ragnar Lindblad vågar inte sia om hur förhandlingarna som nu pågår med bolaget kommer att sluta. 

– Vi har jobbat intensivt de senaste månaderna med att färdigställa en ny tidsplan och en ny affärsuppgörelse med Cerner om de förändrade förutsättningar som har uppstått på grund av att tiden har gått. Det är en bekymmersam situation där vi sitter i en affärsförhandling och diskuterar försening, omplanering och resurshantering, säger Ragnar Lindblad. 

Att införandet drar ut på tiden gör att regionen får fortsätta att lita på gamla system som enligt ursprungsplanen skulle ha varit ersatta nu. 

– På det stora hela kan man säga att de system vi har håller. Men vi får inte ut de effekter som vi hade tänkt oss med att ha en gemensam sammanhållen informationsmiljö, minskad administration, minskad dubbeldokumentation, bättre beslutsstöd och en ökad tillgänglighet till information mellan regionens vårdinrättningar, de privata aktörerna och kommunerna, säger Ragnar Lindblad. 

Region Skåne har också Cerner som leverantör av Skånes digitala vårdsystem. Även där är införandet kraftigt försenat. ”I nuläget finns ingen fastställd plan med ett deciderat datum för första utrullning. Vi har fortfarande frågor kvar kring det juridiska läget”, skriver Harald Roos, ordförande i styrgruppen för Skånes digitala vårdsystem, till Dagens Samhälle. 

LÄS MER: Amerikanskt vårdsystem ska lagra patientuppgifter – granskas

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev