måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Kommunens fiberstrid stoppar utvecklingen

Det handlar egentligen inte om Hässleholm, även om invånarna där förtjänar bättre. Det handlar om digitaliseringen av Sverige. Därför är Konkurrensverkets slutsats en efterlängtad och tydlig signal till landets kommuner.

Publicerad: 25 september 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

IT&Telekomföretagen anmälde för två år sedan Hässleholms kommun till Konkurrensverket, som nu tar fallet vidare till domstol. Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

BredbandKommuner

Hässleholms kommun måste låta andra än kommunen själv gräva ner fiberkabel för bredband. Det menar Konkurrensverket som nu tar Hässleholm till domstol för att få fram ett förbud mot kommunens agerande. Att Konkurrensverket i sin grundliga utredning landat i att Hässleholms kommuns agerande är olagligt och sätter marknaden ur spel är en efterlängtad och tydlig signal till landets kommuner.

Bakgrunden är att Hässleholms kommun i oktober 2015 beslutade sig för att inte låta andra än kommunen själva gräva ner fiberkabel för bredband. Beslutet innebar att kommunen inte släpper in andra aktörer på marknaden, inte vill samverka och inte vill främja konkurrens. Detta trots att vi vet att det är just detta som behövs för att nå regeringens mål om ett uppkopplat Sverige där både näringsliv och medborgare tillhandahålls bredbandsuppkoppling och bredbandstjänster till konkurrenskraftiga priser.

För att kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter behöver alla i vårt land en bra uppkoppling till den digitala infrastrukturen. Den som idag står utan uppkoppling står i många delar utanför samhället. Bredbandsutbyggnaden är därför en angelägenhet för alla.

Eftersom Hässleholms agerande så tydligt satte käppar i hjulet för den för Sverige så viktiga bredbandsutbyggnaden, och för att det fanns en risk andra kommuner skulle agera på samma sätt, valde IT&Telekomföretagen att hösten 2015 anmäla Hässleholms kommun till Konkurrensverket.

Två år senare, vilket är en lång tid för de som står utan fiberleverans när utbyggnaden går i rask takt i andra delar av Sverige, har Konkurrensverket nu lämnat in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen med kravet att Hässleholm kommun ska förbjudas att begränsa konkurrensen på marknaden. Det ställs också krav på att förbudet kombineras med ett vite på 25 miljoner kronor som kommunen kan få betala om den inte följer domstolens beslut.

Fallet handlar egentligen inte om Hässleholm. Det handlar om att osund konkurrens i kommuner just nu är, och under de senaste åren varit, ett av de största hindren för bredbandsutbyggnaden i Sverige. Det handlar om frågan om en kommun kan bestämma sig för att negligera regeringens bredbandsstrategi och sina invånares rätt till digital infrastruktur till konkurrenskraftiga priser.

Konkurrensverkets beslut säger med all önskvärd tydlighet att svaret på det är nej. Ärendet är inte avgjort än, men vi hoppas givetvis att det blir ett snabbt avgörande i domstolen. Det allra bästa vore förstås att Hässleholms kommun inte låter ännu mer tid gå till spillo utan redan nu hörsammar signalen att välkomna externa investeringar och främja sund konkurrens genom att ta sitt förnuft till fånga och ändra beslutet om att vara monopolist i sin egen kommun. Och framförallt att Sveriges andra kommuner nu i första hand ser till sina egna medborgares och företags bästa genom att släppa in konkurrens. För visst måste ni väl i grund och botten hålla med Konkurrensverkets GD om att en kommun bör ”verka för att gynna utveckling, innovation och företagsamhet - inte för att försvåra för företag att agera och växa”? Allt annat är ett svek mot de egna kommuninvånarna som riskerar att inte snabbt få tillgång till bredband och att få det till det bästa pris som marknaden kan erbjuda.

Kajsa Frisell, näringspolitisk expert IT & Telekomföretagen inom Almega

Stefan Holm, näringspolitisk expert Almega

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BredbandKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev