onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Kommunala webbplatser lever inte upp till lagen – hotas med vite

Publicerad: 14 mars 2023, 13:18

Digg hotar med miljonböter om inte bristerna på de kommunala webbplatserna åtgärdas. Foto: Nils Jakobsson

Flera kommuner lever inte upp till lagen om tillgängliga webbplatser. För första gången hotar nu tillsynsmyndigheten Digg med vite – om inte bristerna åtgärdas väntar miljonböter.

Ämnen i artikeln:

TillgänglighetTillsyn

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, DOS-lagen, trädde i kraft i januari 2019. Enligt det nya regelverket måste offentliga aktörers webbplatser och appar vara tillgängliga för alla – även för personer med nedsatt syn, hörselskada, dyslexi eller någon annan funktionsnedsättning som kan innebära ett hinder i kontakten via webben.

LÄS MER: Tillgänglighet: 50 kommuner bäst på webben – Bollnäs raket  

Digg har granskat ett antal aktörer sedan den nya lagen trädde i kraft. I flera fall har man pekat på tillgänglighetsbrister och beslutat om krav på åtgärder. 

Men nu hotar myndigheten för första gången med vite. Det handlar om Pajalabostäder och Ockelbo kommun, som trots flera påstötningar inte åtgärdat de brister som Digg pekat på. De har inte heller lämnat in någon plan med information om hur, när och med vilka resurser bristerna ska åtgärdas.

– Det är vanliga brister som inte kräver någon större ombyggnation eller dyra tekniska investeringar. Det handlar i huvudsak om redaktionella ändringar som är ganska enkla att göra – men de här aktörerna har valt att inte vidta åtgärder trots att det har gått lång tid sedan de granskades, säger Ilias Bennani, specialist inom digital tillgänglighet på Digg.

Enligt föreläggandet ska Pajalabostäder lämna in en tillgänglihetsredorörelse samt rätta en rad brister senast den 30 november. Annars riskerar det kommunala bolaget ett vite på 1,1 miljoner kronor. Ockelbo kommun riskerar att få betala 700 000 om deras brister inte är åtgärdade innan 31 augusti.

– Vi vill helst slippa ta fram vitesverktyget. Hittills har de flesta rättat till bristerna och tyckt att det har varit bra att få en gratis genomgång på vad de behöver göra för att skapa en tillgänglig webb eller app, säger Ilias Bennani. 

LÄS MER: Ny sajt ska öka digital tillgänglighet 

LÄS MER: Maktlista: De har mest inflytande över digitaliseringen

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev