tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

”Judar och muslimer i Skåne visar vägen framåt”

Kampen mot antisemitism och islamofobi är angelägnare än någonsin - våldsspiralen får inte stärkas. Samhällets alla delar behöver mobiliseras. Judar och muslimer i Skåne visar vägen, skriver Aldo Iskra, generalsekreterare Open Skåne.

Publicerad: 11 december 2017, 12:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi måste förhindra att våldsspiralen stärks, skriver Aldo Iskra, generalsekreterare Open Skåne. Foto: Nora Lorek, TT / Sara Johari, Open Skåne


Ämnen i artikeln:

Hot och hat mot judarAntisemitismIslamCivilsamhälletReligionNäringslivet

Händelserna under den gångna helgen förstärker intrycket att hatet mot judar uttrycks allt mer öppet. Fredagens våldsbejakande demonstration i Malmö följdes av en attack mot synagogan i Göteborg. Är en upptrappning av antisemitismen att vänta i Sverige? Ska vi kastas in i en tragedi med dödlig utgång?

Vi lever i en tid med kraftig politisk polarisering. Våldet, det fysiska, det sociala och det digitala kan drabba vem som helst. Men i dagarna är det judar som drabbas. Andra gånger är det muslimer som utsätts för kränkningar och övergrepp.

Malmö har återkommande och under relativt lång tid varit en plats för antisemitism. Kränkningarna mot stadens judar är och har varit ett samtalsämne långt utanför Sveriges gränser.

Judiska och muslimska ledare i Skåne är sedan flera år aktiva i kampen mot antisemitism och islamofobi, deras handlingar uppmärksammas dock sällan i media. Från politiskt håll ser man ogärna samhälleliga initiativ från religiösa företrädare. Men stödet från civilsamhället och dess religiösa gemenskaper är avgörande för den sociala sammanhållningen och i arbetet mot antisemitism och islamofobi. Låt mig ge några exempel.

Vintern 2014 var orolig. Mordbrandsattentat ägde rum mot moskén i Eslöv. På flera håll i landet utsattes muslimer för trakasserier. En nationell kampanj ”Rör inte min moské” genomfördes i de tre största städerna. I Malmö, på Open Skånes och muslimska ledares initiativ, erbjöds ordföranden för den judiska församlingen att delta i samlingen på Stortorget. Jehoshua Kaufman greppade mikrofonen och sa ” Rör inte min moské. Vi judar vet vad det handlar om!”

Imam Salahuddin Barakat återgäldade det judiska stödet några veckor senare med att uppvakta rabbin Shneur Kesselman med ett fång blommor och med ett kort med orden ”Utan er judar är Malmö inte helt!”.

I veckan firades den judiska högtiden Hanukka, en ljusets fest i judiska församlingens lokaler i Malmö. Malmö muslimska nätverk och andra muslimska gemenskaper deltog i firandet med ett 15-tal representanter. Sammankomsten har ingen tidigare motsvarighet i Sverige.

Till dessa exempel av ömsesidigt ansvarstagande mellan judar och muslimer vill jag lägga till det faktum att den antisemitiska rörelsen Hizb ut-Tahrir, som sedan många år har ett starkt fäste i Köpenhamn inte har lyckats etablera sig i Skåne, men väl i Stockholm. Vad är orsaken? Sannolikt den att muslimerna i Skåne agerar gemensamt och resolut mot rörelsen.

För att Sverige i grunden ska bli fritt från främlingsfientlighet och rasism krävs en kraftfull mobilisering som sträcker sig utanför civilsamhället och de religiösa gemenskapernas kretsar. Näringslivet måste mobilisera liksom de politiska ledarna och myndigheter av olika slag - och det måste ske tillsammans med judar, muslimer och andra religiösa företrädare!

I Open Skåne och stiftelsen Initiativ för social sammanhållning i Skåne finns en modell för samverkan mellan religiösa och sekulära krafter mot antisemitism och islamofobi. Det som gör oss unika och framgångsrika är att vi för samman informella och formella ledare, vi lyssnar, lär och bidrar till samverkan mellan judar och muslimer i Skåne.

Vi måste förhindra att våldsspiralen stärks och att en jude eller muslim mördas för sin religiösa tillhörighets skull. Judar och muslimer visar vägen mot ett Sverige fritt från antisemitism och islamofobi.

Aldo Iskra, generalsekreterare Open Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev