tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Jönköping upp i stabsläge efter it-attacken mot Kalix

Publicerad: 21 december 2021, 15:14

Jönköpings kommun beskriver sina it-system som säkra, men väljer att gå upp i stabsläge. Foto: Annika Byrde/TT

Jönköpings kommuns it-avdelning går upp i stabsläge med anledning av utpressningsattacken mot Kalix kommun.
Kalix är fortfarande hårt drabbat av angreppet. Kommunen skriver på sin hemsida att den inte har kunnat betala fakturor på flera dagar.

Ämnen i artikeln:

Hackerattacken mot Kalix kommunItIt-säkerhet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Jönköpings kommun anser att deras it-system är säkra. Ändå säger informationssäkerhetsstrateg Stefan Wetter till SVT Jönköping att han fick ont i magen när han hörde om it-attacken mot Kalix. 

– Med tanke på hur de som attackerar ändrar sitt beteende så kan man aldrig vara säker. Här gäller det alltid att vara på tårna och att kunna agera efter de hotbilder som ändras varje vecka. Det gäller att vara så förberedd man kan, säger Stefan Wetter till SVT.

Kalix uppger på sin tillfälliga hemsida – den ordinarie ligger nere på grund av attacken – att man inte har kunnat betala fakturor sedan 15 december. ”Vi kommer självklart att betala så fort det är möjligt”, står det i ett meddelande till leverantörerna. Kommunen skriver också att kommunstyrelsen och övriga politiska nämnder nås med fysiska brev.

It-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder hyllar i en intervju med Dagens Samhälle att Kalix öppet berättar om problemen it-attacken orsakar. Hon vill att andra kommuner som angrips gör samma sak.

– Det måste finnas ett erfarenhetsutbyte mellan kommuner där de berättar för varandra hur de arbetar. Det är jätteviktig information.

LÄS MER: Kalix råd efter it-attacken – ”Öva en gång per år”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev