Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Jo, marknaden vill bygga bort digitala klyftan!

Nu behövs snabbhet om Sverige ska klara utmaningen att bygga fiber i ett glest befolkat land. Att hoppas på ökade framtida statliga investeringar när det finns privata företag som vill investera redan nu leder snarare till en försenad utbyggnad.

Publicerad: 1 juni 2015, 09:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BredbandItLandsbygdenInfrastrukturinvesteringarInternetGlesbygdBredbandsklyftan

Om du läser Dagens Samhälle regelbundet kanske du sett mitt namn på sista sidan i tidningen, Camila Buzaglo. Jag har mitt namn, nuna och telefonnummer i en annons för fiberoperatören IP-Only varannan torsdag i Dagens Samhälle. Budskapet är kort och koncist: ”Bygg bort bredbandsklyftan! Fiber åt alla. Tillsammans med kommunen bygger vi ut fiber med målet att nå 100 % av invånarna”.

Jag trodde att man på Dagens Samhälle läste annonserna i tidningen – men det gör man nog inte. För torsdag den 28 maj läste jag i Dagens Samhälle att ”marknadens aktörer avstår från nätbyggen utanför tätort”. Hela artikeln gick ut på att ingenting kommer att hända om det inte kommer pengar från staten. Mer pengar. Det är andra gången på kort tid som jag känner mig förbisedd. Ja, för det är så det känns. Jag har bjudit upp till dans – men vem vill dansa?

Första gången var i mitten på maj när jag läste Stadsnätsföreningens DN-debattartikel, där man påstod att marknaden inte är villig att investera i fiberutbyggnaden, Mikael Ek på Stadsnätsföreningen upprepar för övrigt sitt budskap i DS artikel: ”Det finns en tro på att det är marknaden som ska lösa detta, men alla de här pengarna finns inte i dag och jag har svårt att tro att Sverige når målet om ingenting görs”.

Snälla Mikael Ek, ha lite tilltro till dina medlemmar – som IP-Only - vi är också medlemmar i Stadsnätsföreningen och vi vill investera! Vi vill satsa! Vi vill bygga ut! Vi vill skaka hand med kommunerna och hjälpa dem i mål med bredbandsmålet – och bortom det.

Jag tycker att det är olyckligt med denna skrämselpropaganda som uppmanar kommunerna att sitta still i båten tills staten skjuter till miljarder. Det är inte konstruktivt och motverkar en offensiv fiberutbyggnad. Det leder också till en utökad bredbandsklyfta i Sverige. Nu behövs snabbhet om Sverige ska klara utmaningen att bygga fiber i ett glest befolkat land. Att hoppas på ökade framtida statliga investeringar när det finns privata företag som vill investera redan nu leder snarare till försenad utbyggnad.

Det behövs ett ökat fokus på samverkan med näringslivet, inte bara rop på statliga bidrag. När IP-Only skakar hand med en kommun om fiberutbyggnad är vår målsättning att bygga ut till 100 procent av hushållen. Vi har stor expertis på utbyggnad i landsbygd och glesbygd. Genom helhetslösningar och solidarisk prissättning har vi lyckats med vår målsättning helt utan bidrag från samhället. Vi menar att det är bättre om dessa bidrag i stället går till riktigt glesbefolkade områden.

IP-Only vill bara en sak: vi vill bygga, bygga, bygga – ge oss möjligheten att göra det tillsammans med er, Sveriges kommuner. Varje dag är vi ute i kommunerna för att söka samarbeten i alla dess former – det kan handla om att vi bygger vidare, ut till landsbygden, på befintliga stadsnät (där kommunen fortsätter äga) eller att vi bygger upp en helt ny fiberinfrastruktur från grunden. Allt är möjligt.

Ring mig, jag vill dansa en fiberdans!

Camila Buzaglo, ansvarig för samhällskontakter på IP-Only

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev