söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

It-expert: Hög tid regeringen hjälper kommuner bryta med jättarna

Publicerad: 26 november 2021, 09:43

”Det kommer ta lång tid och krävas stora resurser för kommunerna att bryta med amerikanska molntjänster”, säger Fia Ewald.

Foto: Nikkimeel/ Mostphotos

Kommuner, myndigheter och regioner måste påbörja processen att bryta sig loss från lagvidriga amerikanska molntjänster – ju längre de väntar desto dyrare blir det, hävdar it-experten Fia Ewald. Men ska det ske måste regeringen ge stöd och SKR lyfta huvudet ur sanden.

Ämnen i artikeln:

MolntjänsterUpphandlingskriterierIt-säkerhetIt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


It-säkerhetsexperten Fia Ewald är mycket kritisk till att regioner, kommuner och myndigheter använder amerikanska molntjänster. It-bjässar som Google och Microsoft har sina servrar i USA vilket inte är förenligt med svensk eller europeisk lag.

Att bryta sig loss från de amerikanska företagen kommer att kosta mycket pengar, tid och kraft, och ju längre offentlig sektor väntar desto dyrare kommer det att bli, säger Fia Ewald. Det sänder också konstiga signaler när regioner, kommuner och myndigheter medvetet väljer att bryta mot lagen.

– En väldigt negativ effekt är att de så småningom sannolikt kommer att få sanktionsavgifter från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) eftersom de hanterar personuppgifter på ett sätt man inte får. Det kommer att få konsekvenser.

För att vända utvecklingen krävs kraftfulla insatser, enligt Fia Ewald. Hon vill därför att regeringen ger Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att bygga en gemensam nationell it-infrastruktur. 

– Man kan inte nog understryka att det är en jättesatsning att röra sig bort från de amerikanska molntjänsterna i kommunal verksamhet. Du kanske måste ha ett femårsperspektiv. Kommuner har ofta väldigt ont om pengar, då måste nog regeringen gå in med medel eller stöd i någon form.

LÄS MER: ”SKR:s roll är inte att gå in och granska enskilda lösningar” 

Åtta tunga myndigheter publicerade i förra veckan en lista över säkra molntjänster, alternativ till Microsoft och Google. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har deltagit i arbetet men avråder inte från att använda Microsofts videotjänst Teams, som är populär bland dess medlemmar. Organisationen vill i stället att Sverige genom EU ska arbeta för att få till säkra molntjänster där data lagras externt.

LÄS MER: ”Kommunen svävar ensam bland digitala moln”, skriver Christina Kennedy

Fia Ewald tycker att SKR stoppar huvudet i sanden när de lämnar till enskilda regioner och kommuner att göra egna riskanalyser, vilket hon redan i somras kritiserade organisationen för. Hon tycker att offentlig sektor saknar sjukdomsinsikt – man inser inte hur stort problemet är. 

– Det är många som slingrar sig, försöker ta sig runt det här och låtsas som om det går att fortsätta som förut. Det är väldigt bekymmersamt för då kommer man att bygga fast sig mer och mer i beroendet av amerikanska företag, säger hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev