tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

It-attack slog ut 100 000 trygghetslarm

Publicerad: 24 mars 2023, 08:34

Foto: Andreas Hillergren/TT

Det var en cyberattack som orsakade de stora driftstörningarna som slog ut trygghetslarmen för 100 000 personer i 150 svenska kommuner.

Ämnen i artikeln:

HemtjänstIt-säkerhet

På torsdagen jobbade de drabbade kommunerna febrilt för att få kontakt med brukarna.

– Alla hemtjänstgrupper arbetar nu med att kontakta eller åka hem till de brukare som oftare larmar och som vi ser behöver få tillsyn just nu. Vi vänder oss också till allmänheten eftersom vi inte har möjlighet att kontakta alla, sa Sven Tholén, ansvarig för trygghetslarmen i Västerviks kommun, till Dagens Vimerby.

”Vi kan konstatera att det handlar om en cyberattack. Just nu arbetar ett erfaret team av tekniker med att närmare utreda detaljerna kring det inträffade”, skriver företaget Careium, som står bakom tjänsten, i ett pressmeddelande. Driftstörningarna började natten mot torsdag. Careium jobbade under dagen med att hitta lösningar och vid 18.30 var systemet åter i drift.

De berörda kommunerna uppmanades under dagen att aktivera sina respektive krisberedskapsfunktioner. ”Trots störningarna har funktionalitet funnits i trygghetslarmtjänsten genom att Careium fortsatt har kunnat informera kommunerna om inkommande larm”, skriver företaget.

Petter Jerdén

TT

LÄS MER:

När internet dog minskade stressen i hemtjänsten

Därför förbjuds kontroversiella appen: ”Riskerna med Tiktok större än nyttan”

De visar framfötterna i digitaliseringen: ”Misslyckas fort och billigt”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev