söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

It-attack mot stor jobbsajt – kommun anmäler till IMY

Publicerad: 28 april 2023, 12:45

Enköping anmäler nu incidenten till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Foto: IMY

Hackare attackerade Visma Recruit och sajten offentligajobb.se. Systemet låg nere i flera dagar – flera kommuner och myndigheter påverkades. Enköping och företaget har anmält incidenten till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).


Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


En hackerattack mot Vismas driftleverantör i förra veckan gjorde det svårt att söka jobb hos många kommuner.

Rekryteringssystemet Vista Recruit och sajten offentligajobb.se låg nere en stor del av veckan. I dag, tisdag, uppges tjänsten fungera igen. ”Du kan behöva ansöka på nytt”, skriver Halmstad på sin hemsida och uppger att ingenting tyder på att data har förlorats eller stulits. Kommunen kommer att förlänga ansökningstiden för annonser som gick ut när felet pågick.

Hur många kommuner som påverkades av attacken är oklart.

En konsekvens av angreppet var att det inte gick att söka kommunala jobb den vanliga vägen. Ansökningar fick i stället mejlas in. Det drabbade bland annat Enköping. ”Vi har inga tecken på att personuppgifter har läckt ut ur Visma, men vi har tagit beslutet att göra en anmälan om personuppgiftsincident till IMY för säkerhets skull”, sa hr-chefen Linda Ahlsén i ett pressmeddelande.

Malin Carlson, pr- och kommunikationsansvarig på Visma Sverige, sa till DS på fredagen att företagets hostingleverantör Iver angreps och därför stängde ner. De visste inte då vilken typ av attack det rörde sig om.

Ett hundratal av Vismas kunder påverkades, både offentliga och privata. Även företaget har anmält attacken.

– Vi har anmält både till IMY och polisen. Men Enköping äger sin data, även om den ligger någon annanstans, då ska de också göra det, säger Malin Carlson.

LÄS MER: SKR: Sverige tappar mark i digitaliseringen

LÄS MER: Nu fattar roboten beslut – Nacka först i landet

LÄS MER: Experten: Därför ska politiker sluta trixa med privata mejladresser

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev