lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

It-attack mot Övertorneå – falska mejl skickas

Publicerad: 29 mars 2022, 14:24

Foto: Hasse Holmberg / TT

Övertorneå kommun har drabbats av ett it-bedrägeriförsök. Mejl som ser ut att komma från kommunens socialchef har skickats ut till kommuner runt om i Sverige.

Ämnen i artikeln:

ItIt-säkerhet

I mejlet finns uppmaningar att klicka på länkar, vilket tyder på så kallat nätfiske, enligt Övertorneås säkerhetschef Thomas Norberg.

– Exakt hur det gått till måste utredas ytterligare, men inget av våra it-system är drabbade, säger han till SVT Norrbotten.

Den som klickar på länkarna kan avslöja saker som lösenord och annan känslig information. Det är oklart hur många mejl som har skickats ut.

– Men telefonen har gått varm hos vår socialchef. Vi har inte några uppgifter om att någon ska ha klickat på länkarna, säger Thomas Norberg.

Händelsen har polisanmälts.

Lysekil drabbades i förra veckan av ett liknande angrepp. Kommunen varnade på sin hemsida invånarna att ett stort antal bluffmejl med skadlig kod skickats från ett konto som såg ut att tillhöra en kommunanställd. It-chefen Anders Siljeholm uppgav att kommuner i hela landet drabbats i nätfiske-attacken, rapporterade SVT Väst.

– Vi vill vara öppna med detta, men det är inte bara Lysekil som är drabbat. Detta är en nationell och pågående historia, sa Anders Siljeholm till SVT.

/TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev