lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

It-angrepp på Öland – kommundata kopierad

Publicerad: 13 december 2022, 08:30

Det är oklart vem som ligger bakom intrånget som riktats mot Borgholm och Mörbylånga. Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån, Gustav Sjöholm/TT

Mörbylånga kommun på Öland saknar tillgång till internet och e-post efter någon form av it-attack under måndagskvällen, som även drabbade grannkommunen Borgholm.

Ämnen i artikeln:

KrishanteringSenaste nyttIt-säkerhet

Vid 20-tiden på kvällen upptäcktes att stora mängder data kopierades från it-systemen i båda kommunerna. Motdraget blev att stänga ner servrarna för att minimera skadan.

Borgholms hemsida fungerar under förmiddagen, men inte Mörbylångas. Det går att ringa båda kommunerna, men svarstiderna kan vara längre än vanligt.

Den kommunala verksamheten är starkt påverkad, men inte lamslagen, enligt kommunchefen Ann Willsund i Mörbylånga.

– Verksamheterna löper på på ett bra sätt. Vi har gått över till en manuell hantering i de delar där it-systemen inte fungerar, säger hon till TT.

Även i Borgholm bedöms den samhällsviktiga verksamheten fungera, uppger kommunchefen där i ett pressmeddelande. Kommunerna har i förväg planerat för hur man ska kunna jobba under störningar.

– Vi är tacksamma för att vi har jobbat med den frågan innan, säger Ann Willsund.

Vem som ligger bakom intrånget är oklart, och kommunerna har kopplat in ett externt företag som ska utreda hur intrånget gått till och vilken data som har kopierats. Bedömningen är att det kan ta några dagar innan allting fungerar normalt igen.

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev